Истражен замак моћних владара: Овде је живео краљ Артур

Протеклих неколико година екипа археолога задужена за област Корнвола провела је на локалитету замка Тинтагел, а циљ им је био да пронађу неку материјалну потврду да је ту владао легендрани краљ Артур између петог и осмог века.

тинтагел
Титнтагел / Фото: Thinkstock

Према извештају који је објављен у јануарско-фебруарском броју стручног часописа Археологија, екипа је открила темеље дворане дугачке 22 метра, што сведочи да је замак био седиште моћних владара.

Тинтагел, који се налази на готово неприступачној стени на обали мора већ вековима важи за место рођења краља Артура и сваке године посећују га туристи уверени да је управо то место одакле је краљ Артур владао.

Податак да је у Тинтагелу рођен краљ Артур налази се и у „Историји краљева Британије“, коју је у XII веку написао свештеник Џефри од Монмаутса и то је била основа за све приче о овом митском јунаку који је спасао Британију од најезде германских племена која су покушавала да освоје бившу римску колонију.

Монмаутсова хроника била је веома популарна међу припадницима аристократије која је била писмена и Ричард од Корнвола је дао да се сагради романтични замак Тинтагел и да тако обележи место рођења краља Артура.

тинтагел
Тинтагел / Фото: Thinkstock

Замак је био окружен насеобином која је имала око стотину кућа, што је значило да је оно било највеће насеље у првим вековима после одласка Римљана када су градови, које су они подигли, потпуно напуштени јер су били мета дивљих племена са севера Британије и са копна Европе.

Крхотине амфора пронађене на овом локалитету показују да су житељи Тинтагела одржавали трговачке везе са Медитераном, а фрагменти скупоценог стакла из Француске су потврда да су житељи замка били довољно богати, иако је Британија била мање-више опљачкана и оголела.

Археолози се надају да ће пронаћи неке конкретне доказе да је један од владара током „мрачних година“, како у Британији називају првих пет векова после римске владавине, био управо Артур, о коме се испредају легенде већ готово хиљаду година.

Танјуг / Б92