ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: САД одликовале Вартоломеја за разбијање православља још пре више од двадесет година (ВИДЕО)

Колекционар из Зенице Дејан Спаић, у региону познат као човек који благо које проналази, углавном вредне књиге и црквене предмете, враћа свим конфесијама, дошао је у посед занимљивог „антиквитета“. Реч је о реплици златне медаље америчког Конгреса са ликом цариградског патријарха Вартоломеја.

дејан спаић
Фото: Дејан Спајић

Спаић није знао да је по одлуци америчког Конгреса цариградском патријарху 21. октобра 1997. године на импресивној церемонији на Капитол хилу додељена златна медаља, као истакнутом духовном вођи „новог Рима“ иза кога је 300 милиона православних хришћана.

„Чим сам га видео, јако ме је заинтригирао, откупио сам га пре недељу дана. Нисам имао мира док нисам сазнао о чему се ради. Одмах сам се сетио црквене кризе у Украјини. Фрапирала ме је чињеница да је семе за садашњи раскол у Украјини посејано пре више од двадесет година. Занимљиво да земља која је у 243 године постојања, у рату чак 226 година, узме за право да одлучује ко је апостол љубави, мира и наде. Мислим да су све речи сувишне, лицемерје је давно превазиђени појам“, каже Спаић за Спутњик.

Прва Златна медаља Конгреса додељена је 1776. године генералу Џорџу Вашингтону. Добитници су и амерички председници Хари Труман, Роналд Реган и Џералд Форд, проналазач Томас Едисон, затим Френк Синатра, Џорџ Гершвин и Волт Дизни, творац незаборавних цртаних филмова.

Од странаца златом су овенчани Винстон Черчил, Тони Блер, Нелсон Мандела, али и Мајка Тереза и папа Јован Павле Други.

Хералдичар Драгомир Ацовић каже да ово злато не сија онако како се чини, јер амерички Конгрес није држава, него само једна институција, коју можемо да поредимо са Народном скупштином или Академијом наука. То јесте велико признање, али није државно — Американци имају систем одликовања који не може да се пореди са неким другим, каже Ацовић.

„Они имају невиђену количину војних одликовања, али у суштини имају само један орден који има три степена, од којих су прва два намењена искључиво странцима. Све друго се код њих назива медаљом, укључујући председничку медаљу слободе“, каже Ацовић.

Додаје да додела овог признања више спада у домен куртоазије, те да је медаља за Вартоломеја више израз одређеног стања ствари, одређеног интереса.

„Пре свега због тога што Американци не обраћају много пажњу на црквене великодостојнике, осим на оне који им из неког разлога специјално одговарају. Пошто се већина припадника Цариградске патријаршије налази у САД, они у односу на цариградског патријарха имају посебан обзир“, оцењује Ацовић.

дејан спаић
Дејан Спаић са својим бронзаним примерком Вартоломејеве медаље. „Подсећаће ме да се молим за народ Украјине“, каже Спаић / Фото: Дејан Спаић

Православни публициста Владимир Димитријевић признаје да није знао да је патријарх Вартоломеј добио златну медаљу америчког Конгреса, пре 20 година, али овом информацијом није изненађен. „Деценијама скрећем пажњу на улогу Цариградске патријаршије у пројектима вашингтонске империје, а та улога је врло озбиљна, кренула је да се остварује још пре Другог светског рата“, каже Димитријевић.

„Цариградска патријаршија је под њиховом контролом одавно. Где год су могли, њени челници су убацивали клипове у точкове, а чак и пре Другог светског рата истицали су да не само да су први међу једнакима, но да су први апсолутно и да имају право суђења на најширој територији православља“, каже Димитријевић.

Додаје да продукте рада патријарха којег су Американци удостојили злата управо гледамо у Украјини. Многи још нису свесни шта се догодило, а то што се дешава је нечувено у историји цркве, истиче Димитријевић.

„Човек који је то урадио изазвао је велику трагедију у православним црквама као целини, тај процес ће трајати дуго, а ја мислим да ће се завршити поразом оних који су, по налогу НАТО-а, урадили то што су урадили, али ће цена бити велика. Мислим да ће Украјина страдати доста“, оцењује наш саговорник.

дејан спаић
Бронзана реплика златне медаље коју је амерички Конгрес доделио васељенском патријарху Вартоломеју. / Фото: Дејан Спаић

Златне медаље Конгреса су уникатне, специјално дизајниране и исковане у Америчкој ковници новца, а уз њих се кују и реплике, како би се вратио део профита, да се покрију трошкови израде оригиналног калупа, алата, уметничког рада.

Орден у власништву Дејана Спаића искован је у бронзи. Иако није био јефтин, каже да ће га задржати, као подсетник на то како ствари не треба да изгледају.

„Сетио сам се прогона православних Срба и римокатолика фрањевачког реда од стране фанариота у Босни у време Османског царства. Подсећаће ме да се молим за народ Украјине“, каже Спаић на крају разговора за Спутњик.

Сенка Милош, Спутњик / Хронограф