У овом граду се нe плива за часни крст на Богојављење, а разлог је срамота за целу земљу

На Александровачком језеру ни ове године није било борбе за часни крст.

на александровачком језеру
Фото: Телеграф

Ни ове године у Врању, на Александровачком језеру, али ни на некој од река, није било пливања за часни крст, на Богојављење 19. јануара. Пливања није било јер у околини Врања не постоји језеро, а ни река, а да нису загађени, а који по величини одговарају за пливање.

До 2014. године 10 година заредом организовано је пливање у Александровачком језеру. Међутим, већ дуже време је у језеру вода загађена и небезбедно је за пливање, подсећа Ненад Ђорђевић, градски већник за спорт.

Да би се пливало за часни крст требало би да имамо већу површину, као што је Александровачко језеро.

На њему није препоручљиво да се плива, а на Јужној Морави опет је неизводљиво да се плива, што због њеног корита и акумулације код Врања, а што опет због квалитета воде. Остаје језеро Првонек код Врањске Бање, као опција о којој размишљамо за следећу годину – додаје Ђорђевић.

Ранијих година, на Александровачком језеру било је и по педесетак људи који су учествовали у пливању за Богојављенски крст. Александровачко језеро надомак Врања толико је бактериолошки и хемијски загађено да би се евентуалним испуштањем воде у Јужну Мораву изазвала еколошка катастрофа несагледивих размера, упозорили су стручњаци.

Око читаве акумулације су табле са упозорењима о забранама. Не смеју се водом наводњавати њиве јер су стручне службе Завода за јавно здравље у Врању још пре неколико година установиле да је вода заражена опасном бактеријом ешерихија коли, која насељава црева човека и животиња, може изазвати опасне инфекције гастро и урогениталног тракта, сепсу, менингитис, запаљење плућа итд.

на александровачком језеру
Фото: Телеграф

Од када се крајем 2012. догодио последњи велики помор језерске рибе, када је уништен готово комплетан рибљи фонд, ово језеро је практично “неупотребљиво”.

Локална самоуправа у Врању последњих година, покушава да нађе начин да језеро ревитализује, јер је представљало омиљено излетиште Врањанаца.

на александровачком језеру
Фото: Телеграф

Ове године пливање за часни крст на отвореним водама у Пчињском округу организовале су општине Сурдулица и Владичин Хан, и то на Власини и Јужној Морави.

Ханачани се не обазиру на квалитет воде у Јужној Морави, а на Власинском језеру пливање је било права атракција јер се организује на највишој надморској висини у Србији, и то на око 1.200 метара.

Широм Србије традиционално пливање за Часни Крст

Широм Србије јуче је на велики хришћански празник Богојављење било организовано традиционално пливање за Часни крст. Плива се 33 метра, који симболизују број година живота Исуса Христа.

Од земунског Храма Светог оца Николаја кренула је литија до кеја у Земуну, где се пливало за часни крст у присуству партијарха СПЦ Иринеја и градоначелника Београда Зорана Радојичића.

на александровачком језеру
Фото: Телеграф

Богојављењем се обележава успомена на дан када је према предању Јован Крститељ у реци Јордан крстио Исуса и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је Син мој и њега послушајте“. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и Христа као месије.

У свим православним црквама се освешћује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства.

С.Т, Телеграф / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.