Писац студије „Јасеновац, Аушвиц Балкана“: Усташе у Јасеновцу убијале на 57 начина – То је светски рекорд!

0

Гидеон Грајф, аутор студије „Јасеновац, Аушвиц Балкана“, изнео нове податке о страдању у логору смрти. У хрватским логорима егзекутори уживали у мучењу, били суровији од Немаца.

гидеон грајф

Рaзлика између Јасеновца и Аушвица је у томе што су усташе уживале да убијају своје жртве, док су Немци користили гасне коморе, убијали су стерилно, нису желели да им жртве буду пред очима. Усташе су, међутим, уживале да виде нечију патњу, нечији последњи удах – каже, за „Новости“, проф. др Гидеон Грајф, главни истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу.

Професор Грајф је током рада на студији „Јасеновац, Аушвиц Балкана“, открио застрашујуће податке о мучењу жртава у Јасеновцу. Такође, открио је да су усташе примењивале 57 начина убијања жртава, да је то светски рекорд, те да су „смрт довеле до савршенства“.

– Јасеновац је био империја смрти. У том логору убијено је минимално 700.000, а можда и 800.000 Срба, и око 40.000 Јевреја. Комплекс логора Јасеновац простирао се на 46 квадратних километара, што значи да је био шест пута већи од Аушвица – наглашава Грајф, који је истраживању Јасеновца посветио четири године, током којих је проучио све архиве које постоје.

Грајф оштро осуђује покушаје ревизије историје, уз оцену да је то друго убиство жртава:

Предложен за орден: Удружење преживелих логораша Јасеновца, СУБНОР и припадници некадашње Шесте, Седме и Осме кордунашке дивизије предложиле су Грајфа за орден који додељује председник Александар Вучић. – Не радим то ради одликовања, но из моралне обавезе – каже Грајф. – Ако неко за то додели призњање, добро, али то није разлог што овако студиозно истражујем Јасеновац.

– Морамо усмерити све снаге против ревизионизма, како те жртве не би биле поново жртве. Чињенице су чињенице, и не можемо их стављати под тепих, истина увек изађе на видело. Све те покушаје ревизије историје сматрам детињастим, сви они су осуђени на неуспех.

Он је рекао да Хрвати сами морају да се покају за своје злочине, као што су то урадили Немци, и приметио да се у уџбеницима у Хрватској историја не третира на прави начин.

Грајф оцењује да су Срби и Јевреји као браћа и сестре због страдања која су претрпели, те да не смеју да ћуте о злочинима.

– Срби и Јевреји су годинама патили. Много смо слични. То ми даје снагу да радим – наводи наш саговорник.

Грајф је подсетио на страдање двеју чувених породица, једне српске – и то фамилије научника Николе Тесле, и једне јеврејске – оснивача ционизма Теодора Херцла.

гидеон грајф
Др Гидеон Грајф / Фото: В. Данилов

Љ. Бегенишић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.