„Данас подижемо заставу“: Северна Македонија отворила нову страницу историје НОБЕЛ ЗА МИР ЗАЕВУ И ЦИПРАСУ

0

Македонски премијер Зоран Заев рекао је данас да је Северна Македонија успела да се са споредног балканског колосека врати на главни ауто-пут ка Европи.

северна македонија
Фото: Драган Перковиски, АП

Заев је, током свечане церемоније подизања НАТО заставе испред македонске владе, истакао да је његова отаџбина сада на правом путу ка напретку и развоју.

„Данас подижемо заставу НАТО-а, која заједно са европском и нашом одређује не само будућност наше генерације већ и будућих поколења. То није само симболика, већ реалност. То је нова страна наше историје“, рекао је македонски премијер.

Како је Заев истакао, његова земља је успела да се са споредног балканског колосека, где је чекала деценијама, врати на главни ауто-пут ка Европи.

„У периоду који следи бићемо директни учесници у најважнијем периоду од самосталности наше државе, у коме ћемо сами одлучивати о нашој будућности, али и са брзином којом ћемо достићи тај циљ“, рекао је он.

Заев је оценио да је сада судбина у рукама македонског друштва, које одређује своју будућност, преноси Танјуг.

Македонски премијер је нагласио да се у следећем периоду улази у комплексну етапу изградње државе према европским стандардима, те да нико више неће да је блокира споља.

Македонија је потписивањем Споразума из Преспе са Грчком променила своје уставно име у Република Северна Македонија и на тај начин је разрешила деценијски спор који је имала са властима у Атини.

Спор око имена са Грчком био је кључна баријера на путу сада већ Северне Македоније ка НАТО-у и ЕУ.

Преспанским споразумом власти у Скопљу су се обавезале да ће променити уставно име државе у Северна Македонија, док су се власти у Атини обавезале да ће престати да блокирају пријем Северне Македоније у НАТО и омогућити интеграцију те државе у ЕУ.

Ранко Кривокапић: Ципрас и Заев за Нобела

северна македонија
Ранко Кривокапић / Фото: Архивска фотографија

„Председник Социјалдемократске партије Црне Горе Ранко Кривокапић предложио је Нобеловом институту да награду за мир ове године додели премијерима Грчке и Македоније, Алексису Ципрасу и Зорану Заеву, јављају македонски медији.

„Овим историјским договором, не само да је затворено питање које је 27. година блокирало европску и евроатлантску будућност Македоније, али и стварало јаз између две суседне државе“, наводи се у Кривакапићевом писму Нобеловом комитету.

Ципрас и Заев потписали су споразум којим Македонија мења име у Република Северна Македонија, док се Грчка, заузврат, обавезује да престане да блокира македонске интеграције у НАТО и ЕУ.

Кривокапићево писмо друга је номинација Заева и Ципраса за Нобелову награду за мир.

Танјуг / РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.