Како су се некада београдски пешаци штанглама бранили од бахатих шофера који су их немилице газили као да су смеће

„Тешко је наћи сретство, којим би се општинари одучили од прекрајања генералног плана и од прекрштавања улица, али је још теже одучити београдске шофере од бесомучне јурњаве. И ове недеље пало је неколико невиних жртава шоферског беса. Јуче, међутим, на београдској улици видео сам један призор, у коме сам назрео, да би се шофери ипак могли мало опаметити…“, писао је колумниста Политике крајем 1930. године.

одучити београдске шофере
Трамвај бр. 13 саобраћао је некада од данашњег Бановог брда до Славије / Фото: архива

Текст је објављен у оквиру ондашње сталне колумне „Београдска недеља“ коју је писао неко ко се потписивао као „М.“ Аутор је очигледно био особа изванредне духовитости, даровитости и образовања.

У наставку истог текста, М. се бавио једном темом са којом се сваки ондашњи Београђанин (а нажалост и садашњи) могао поистоветити. У питању је било дивљање возача аутомобила, који тада нису чак били ни посебно спутавани правилима, која данас ипак морају да поштују у већој мери (чак и ако су „неко“ или „нешто“). Нека правила су постојала, али су била далеко простија него данашња, нису била тако сложена и развијена на темељу искуства, и давала су огромну слободу „шоферима“.

Њима огромну слободу, а пешацима главобољу, костобољу и бојазан да згазе на коловоз, који су морали да третирају као прву линију фронта. Када узмете да читате нашу међуратну штампу неколико ствари вам, између осталог, одмах западне за око: сваког дана су се дешавала самоубиства или барем покушаји самоубистава, свакога сте дана имали по неколико случајева убистава, безмало сваки облик криминала је цветао, и — возачи су газили људе. Свакодневно!

одучити београдске шофере
Слепи шофер Божа Тврдишић који је продавао бензин и моторно уље / Фото: Facebook, Old Belgrade

Ево шта је те недеље М. написао о тој теми, и о начину којим би се могао сузбити бес и бахатост аутомобилиста: „Тешко је наћи сретство, којим би се општинари одучили од прекрајања генералног плана и од прекрштавања улица, али је још теже одучити београдске шофере од бесомучне јурњаве. И ове недеље пало је неколико невиних жртава шоферског беса. Јуче, међутим, на београдској улици видео сам један призор, у коме сам назрео, да би се шофери ипак могли мало опаметити.

Ево у чему је ствар. Два општинска чистача чепркали су по обичају нешто око једног отвора београдске канализације. Ни сањали јадници нису, да им прети опасност. Наједанпут, један аутомобил долетео је однекуда и како је јурио таквом брзином, да се није могао зауставити на догледном растојању, набио је несрећне чистаче међу точкове њихових прљавих кола.

Бесан од једа, што су га прљави чистачи сметнули у његовој елегантној вожњи, шофер је, псујући их, хтео да окрене кола и да продужи пут. Али један од оне двојице, који је некако успео да устане и да се одржи на ногама, подигао се против те његове намере са гвозденим аргументима.

одучити београдске шофере
Карикатура из „Политике“ од 23. новембра 1930. године, у оквиру ондашње сталне колумне „Београдска недеља“. Пошто су аутомобилисти стално газили пешаке, аутор текста је предложио да пешаци почну да носе штангле са собом. На идеју је дошао када је један улични чистач штанглом претукао шофера који га је згазио. Фото: Дигитална.нб.рс/Архива/ Политика

Управо дохватио је ону гвоздену штанглу, којом се извлаче помије из рупе, па куком извукао шофера из кола и тако га издеветао њоме, да је за неколико секунада шофер изгледао баш исто као да је уместо чистача сам себе прегазио.

Несрећни чистач пронашао је тако, сасвим случајно, најгенијалнији лек против гажења. Постоје само две могућности да се јадни пешаци спасу од шофера. Или да се сваки снабде са по једном гвозденом шипком или да саобраћајна полиција пропише овакав један параграф: „Који шофер згази пешака, тај ће истога дана, без одлагања, на истоме ономе месту и истим аутомобилом бити прегажен исто онако, као што је он гажење извршио!“

Нема сумње да би гажења престала чим би и неколико аутомобилиста искусили благодати, које човек осети кад му се гумени точкови каквих осам цилиндера прекотрљају преко ртењаче.“

П. Л, Телеграф