Завод за РУШЕЊЕ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ: Директорка одобрила грађевинској мафији да зида у заштићеној зони У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

1

Грађевински инвеститори намеравају да поруше два непокретна културна добра у заштићеној зони једне од централних београдских општина, Врачара, и на њиховом месту изграде стамбени блок, сазнаје БИРН.

два непокретна културна добра
Зграда у Ресавској улици / Фото: Бирн

Планирана је изградња модерне пословно-стамбене зграде у Ресавској 25, на месту на коме се налази кућа Пере Велимировића, инжењера и министра грађевине у неколико српских влада с краја 19. и почетка 20. века, док се на другој парцели, у Мишарској  3, налази приземна стамбена зграда подигнута крајем 19. века.

Двоспратна кућа Пере Велимировића у Ресавској саграђена је 1908. године према пројекту славног архитекте Јована Илкића, док је стамбена приземница у Мишарској  3 подигнута крајем 19. века и садржи све карактеристике академске архитектуре тог времена.

Према сазнању БИРН-а, дозволе за рушење ових споменика културе и зидање нових објеката на њиховом месту издала је самостално и противзаконито директорка Завода за заштиту споменика културе Београда Оливера Вучковић, која је, чим је случај доспео у јавност, покренула истрагу против својих запослених, како би утврдила ко је о овој несвакидашњој злоупотреби положаја обавестио медије.

Текст БИРН-а преносимо у целини.

Директорка Завода најавила истрагу међу запосленима због приче БИРН-а

Пошто је БИРН затражио званична документа о планираној градњи на Врачару од градског Завода за заштиту споменика културе, директорка Оливера Вучковић најавила је истрагу међу запосленима.

Директорка градског Завода за заштиту споменика културе најавила је да ће истражити ко је од запослених дао информације БИРН-у о поступању Завода у случају изградње новог стамбеног блока у заштићеној зони у Бограду.

БИРН је затражио од директорке Оливере Вучковић коментар на информацију да је супротно правилима самостално одлучила да инвеститору изда потребне услове за изградњу, али је она поручила да ће испитати ко БИРН-у доставља информације које се тичу рада ове институције.

„Знам да су вам податке дали моји људи из куће, који просто не мисле као ја. Знам барем петоро људи који знају и вас и мене. Нема ништа да се крије, ова кућа ради јавно, гласно и транспарентно”, каже Оливера Вучковић за БИРН.

Пре тога је новинарка БИРН-а прегледала документацију у вези са изградњом на Врачару у просторијама градског Завода, што јој је било одобрено по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

После изјаве у којој каже да ће спровести истрагу ко даје информације БИРН-у, Вучковић је коментарисала и своју одлуку да одобри оно што су инвеститори тражили.

У телефонском разговору са новинарком БИРН-а она је рекла да није неуобичајено да нема других потписа на документу, да „на столу има пет докумената који немају обрађиваче или нису потписани’’, као и да су неки од обрађивача радили на конкретном документу, а неки нису, али да су обавештени о томе.

„Не видим разлог зашто не би били, предмет дође до њих и онда иде даље’’, додаје Вучковић.

непокретна културна добра
Кућа у Мишарској 3 / Фото: БИРН

Где се зида

Информација о продаји станова у Ресавској већ више од месец дана је јавно доступна и налази се на сајту за куповину некретнина иако објекат није добио грађевинску дозволу нити је урађен урбанистички пројекат.

У Ресавској 25, на месту куће Пере Велимировића, инжењера и министра грађевине у неколико наврата с краја 19. и почетка 20. века, планирана је градња модерне пословно-стамбене зграде.

У једном од документа који је БИРН добио од Завода наводи се да је инвеститор изградње и у Ресавској и у Мишарској фирма Capital Developments, основана пре 15 месеци. Фирма је, према подацима из катастра, у поступку укњижења у власништво обе парцеле на којима ће се градити.

Међутим, на сајту Новоградња Београд на коме је оглашена продаја станова у Ресавској наводи се да је инвеститор компанија Санидеи.

У овој компанији кажу за БИРН да су још пре два месеца продали локацију и да не граде зграду, а да се оглас и даље налази на сајту, јер сајт није ажуриран.

Ова фирма позната је по градњи луксузних станова у Србији и Црној Гори, укључујући и зграду у београдском насељу Сењак, у којој живи министар финансија и бивши градоначелник Београда Синиша Мали.

Интересовање за градњу у Ресавској и Мишарској улици постоји од 2005. године. У неколико наврата потенцијални инвеститори тражили су од Завода дозволе за изградњу новог објекта или само за рестаурацију фасаде, али су касније одустајали од пројекта.

Двориште иза куће, Ресавска 25 / Фото: БИРН

Ко зида

Међу њима је и Миломир Ковачевић, који је власник ресторана који се налази управо на месту где је планирана градња нове зграде у Ресавској, али се такође лично и преко неколико својих фирми води као власник суседне парцеле у Мишарској, на којој је такође планирана изградња нове зграде.

Власници раније поменуте фирме Санидеи и даље се воде као једни од власника парцеле у Ресавској.

Мишљење Завода и пре 15 година и данас је да се на тим местима могу надзидати постојеће куће, али да се мора расписати конкурс за идејно решење јер се ради о зградама које имају архитектонску, али и културно-историјску вредност јер се ради о делима неких од најзначајнијих архитеката тог времена.

Двоспратна кућа Пере Велимировића у Ресавској саграђена је 1908. године према пројекту славног архитекте Јована Илкића, док је стамбена приземница у Мишарској  3 подигнута крајем 19. века и садржи све карактеристике академске архитектуре тог времена.

Представља почетак низа приземних и спратних објеката који су грађени у истом времену или у првим деценијама 20. века.

Capital Developments је расписао конкурс за идејно решење фасада и на њему су крајем 2018. године изабране фирме МИТарх за решење у Ресавској и Потка за решење у Мишарској, а фирма ПЦ АРТ је 5. фебруара 2019. године од Завода добила услове под којим може да изради Урбанистичке пројекте за разраду објеката на ове две локације.

Ана Новаковић, БИРН

1 коментар

  1. Oba objekta su ruglo grada, bilo šta da se sagradi biće lepše nego da ostane u ovakvom stanju. Koliko sam shvatio kao problem je ko stanuje u tim zgradama a to je već pitanje partijske pripadnosti. Dajte da se ukloni ruglo da nam svima bude lepše.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.