ОСКРНАВЉЕН СПОМЕНИК БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА на Дунавском кеју

Са Споменика пилотима браниоцима Београда из Другог светског рата, на Дунавском кеју иза хотела „Југославија“, непознати лопови украли су 24 слова?! Засад је непознаница када је споменик оскрнављен, а вандали, који су уништили натпис „пилотима браниоцима Београда априла 1941“, још увек нису откривени.

споменик
Фото: З. Јовановић

Сакупљачи секундарних сировина оскрнавили су споменик на Дунавском кеју у Београду, посвећен пилотима херојима.

Са Споменика пилотима браниоцима Београда из Другог светског рата, на Дунавском кеју иза хотела „Југославија“, непознати лопови украли су 24 слова?! Засад је непознаница када је монумент оскрнављен, а вандали, који су уништили натпис „пилотима браниоцима Београда априла 1941“, још увек нису откривени.

Споменик се налази на централном делу кеја, у близини хотела, паркинга и неколико сплавова.

Према речима Велибора Вукашиновића, председника Удружења ваздухопловне индустрије Србије, иза крађе највероватније се крију људи који зарађују на скупљању секундарних сировина.

Ништа им није свето

– Трагедија – каже, за Новости, Вукашиновић. – Тим људима ништа није свето, споменик пилотима браниоцима Београда има и историјску и емоционалну вредност, а та слова су урађена од најлепшег месинга. Они који раде са секундарним сировинама су организована мафија. Не може наша култура да се мери на кило! Не верујем да су могли неприметно да скину слова, ипак је споменик на видном месту.

Споменик пилотима браниоцима Београда посвећен је страдалим авијатичарима, који су заједно са јединицом противваздушне одбране Краљевине Југославије бранили престоницу од бомби немачких авиона. Од једанаесторице пилота већина је погинула, пошто су претходно оборили више од 40 нацистичких летелица.

Слабо причвршћена?

споменик
Фото: З. Јовановић

Како су нам рекли пролазници које смо у суботу затекли на Земунском кеју, слова на Споменику пилотима браниоцима Београда била су слабо причвршћена за подлогу, што је ишло наруку лоповима:

– То што су слова била причвршћена силиконом за постоље споменика свакако није оправдање за крађу, али та слова су могла бити боље и јаче уграђена.

С. Видачковић, Новости