Нове претње Русији: Више нисмо партнери, обуставите Северни ток 2

Европски парламент је великом већином гласова усвојио резолуцију којом се позива на заустављање пројекта Северни ток 2.

северни ток 2
Фото: Илустрација

Европски парламент је на пленарној седници у Стразбуру гласао за резолуцију о политичким односима између ЕУ и Русије, која садржи предлоге за заустављање пројекта „Северни ток 2“, предвиђа могућност проширења персоналних санкција, ограничава приступ Русији финансијама и технологији, као и да Москву више не сматра стратешким партнером.

За резолуцију су гласала 402 посланика, 163 је било против, а 83 уздржана, јавља Спутњик.

Документ, који је у марту представила летонска посланица Сандра Калниете, садржи формулацију да „ЕУ треба да буде спремна да наметне додатне санкције, укључујући циљане личне санкције и ограничење приступа финансијама и технологији, уколико Русија настави да крши међународно право“.

Резолуција је такође садржала апел Европској комисији и европској дипломатској служби да „хитно развију законодавне предлоге о „закону Магнитског“ (глобални режим санкција ЕУ за заштиту људских права), који би омогућили да се уведе забрана виза и циљане санкције“, на пример, „блокирање имовине“ и имовинских интереса у оквиру надлежности ЕУ према одређеним лицима“, као и да се састави одговарајући „списак санкција“.

У тексту документа пише да пројекат „Северни ток 2“ наводно појачава зависност ЕУ од испорука руског гаса и угрожава енергетску политику блока и њене „стратешке интересе“. Спутњик додаје да је, међутим, усвајање нових економских рестрикција, укључујући индивидуалне санкције и приступ технологији, у надлежности извршне власти Европске уније.

Немачка, која снажно подржава Северни ток 2, раније је обезбедила да се домаћи прописи ЕУ о тржишту примењују и на цевоводе који иду до и из земаља које нису чланице Уније, а који пролазе кроз Европу, што укључује и пројекат Северни ток 2, након што је постигла компромис са Француском по том питању, подсећа се у тексту.

Истовремено се у документу истиче да је ЕУ „још увек отворена за јачање односа и дијалога и да жели да се врати на сарадњу са Русијом када руске власти испуне своје законске и међународне обавезе“.

северни ток 2

„Тренутне несугласице и сукоб између ЕУ и Русије не одговарају интересима ниједне стране; канали везе треба да остану отворени упркос разочаравајућим резултатима; нова подела континента угрожава безбедност ЕУ и Русије“, наводи се у резолуцији.

Танјуг