Патријарх Иринеј: Није време за литије у Београду

Патријарх Иринеј изјавио је да није тачна вест да ће у Београду 12. јула, на Петровдан, с његовим благословом бити одржана литија и поручио да сада није време за литије, због епидемиолошке ситуације.

лазарева субота
Патријарх Иринеј: Вучић се као лав бори за Косово / Фото: Информер

Патријарх је рекао да ништа не зна о томе, да организатори нису добили благослов од њега за одржавање таквог скупа, и да је сада моменат да се понашамо одговорно и поштујемо све епидемиолошке мере које прописују надлежни органи, преноси Танјуг.

„Литија ће бити када буде време за њих, сада није“, поручио је патријарх Иринеј.

Иначе, у позивници за литију пише да је организатор тог догађаја, под паролом „Ако је Бог са нама, ко ће против нас“, Савез православних жена, недавно основана организација.

Ни за Васкрсење још није време: Када је 1996. на такмичењу у беседништву на Правном факултету у Београду замало победила беседа о Васкрсењу, покојни професор Обрад Станојевић је рекао: „Одлична беседа, само за ту тему још није сазрело време“…

Како се наводи, литија — чија је маршрута требало да буде од Саборне цркве Светог Архангела Михаила, па центром Београда до Храма Светог Саве — отказана је.

Танјуг / Хронограф