ПАС ПРЕТРЧАО 82 КИЛОМЕТРА ултрамаратона за помоћ сиромашној породици (ФОТО)

Хуманитарни ултрамаратон за социјално угрожену породицу Дудаш из Мужље одржан је у недељу, а тркачи су у циљу реализације овог хуманитарног чина из Београда до Зрењанина прешли 82 километра.

ултрамаратон
Пас Сизиф – ултрамаратонац и хуманитарац / Фото: З1 Инфо

Професионални маратонци великог срца који су учествовали у реализацији су Жељко Зељковић, Иван Мишкељин, Горан Николић и Милош Момчиловић, а трци су се код Ченте прикључили и троје хуманих људи, као и два Зрењанинца код Ечке.

Најзанимљивији догађај или како су га учесници окарактерисали “знак са неба” јесте црни улични пас који се тркачима прикључио код Панчевачког моста. Видевши колону тркача, пас је само пошао за њима и пратио њихов темпо трчања све време трке, све до Зрењанина, пуна 82 километра!

ултрамаратон
Трчи са маратонцима / Фото: З1инфо

Ногама је разбијао лед на барицама које су се створиле услед јутарњег мраза како би попио воде, а у току трке тркачи су му такође давали и сендвиче како би се окрепио, али када би видео да се колона удаљава истог момента остављао би сендвич и настављао да трчи са њима. С обзиром да се ради о уличном псу који мора свакодневно да се сналази за храну и воду и за којег нико не зна колико је био гладан и жедан и колико је километара прешао тог дана лутајући до места где ће се прикључити тркачима овакав поступак пса дирнуо је срца многих. Како пас не би трчао целу ултрамаратонску трасу учесници су покушали да га ставе у комби, али је он упорно одбијао да у њему проведе дуже од неколико минута желећи да изађе напоље и трчи покрај њих.

У току трке, учесници су му дали име Сизиф јер је заједно са њима радио прави “Сизифов посао” гурајући овај хуманитарни камен за Дудаш узбрдо заједно са њима.

ултрамаратон
Сизив ради Сизифов посао / Фото: З1инфо

Пас Сизиф трчао је заједно са ултрамаратонцима за дом породице Дудаш, не знајући да управо трчи трку и за сопствени. Један од возача комбија хитне помоћи који је пратио тркаче Владимир Вулетић одлучио је да усвоји овог малог хероја и додели му почасно име у складу са његовим карактером, вољом и упорношћу назвавши га- МАРАТОНАЦ!

ултрамаратонац
Маратонац / Фото: З1 инфо

“Када је кренуо да трчи са тркачима мислио сам да ће одустати код ПКБ-а и да ће се вратити. Међутим када сам видео да нас не напушта рекао сам да ако стигне до Зрењанина ја га носим кући! Волим животиње, а он је нешто посебно и то се види по њему! Сва та борба и жртва није заслужила да остане на улици”, рекао је за наш портал Владимир Вулетић и додао да се нада да ће Маратонац бити срећан у новом дому.

ултрамаратон
Маратонац / Фото: З1инфо

М. Милошевић, З1 Инфо