Блиц: САЗНАЈЕМО Косовске власти планирају УПАД НА СЕВЕР и заузимање постројења Трепче (ВИДЕО)

Косовске илегалне власти планирају да упадом специјалних јединица Косовске полиције преузму постројења Трепче на северу КиМ, и тако се практично инфилтрирају у већински српски део, сазнаје Блиц.

албански упад
Косово, Росу/Фото: Бојан Славковић, АП

Извор Блица из дипломатских кругова у Приштини наводи да Кфор располаже сазнањима о припремама и да не искључује могућност да се косовске привремене институције упусте у овакву акцију.

Саговорник Блица додаје да је спровођење акције, као и да ли ће до ње уопште доћи повезано и директно зависи од унутарполитичких дешавања у Приштини али и одлука и ширих политичких дешавања око Косова.

– Међутим, основ и намера за операцију постоје – каже „Блицов“ извор из Приштине.

Покриће приштинским властима за операцију је спровођење на терену изгласаних закона у косовској влади и Скупштини, а која се односе на Трепчу. Заузимањем постројења настоје да покажу да се закони Косова примењују и да су примењиви на целој територији КиМ.

За овакво сагледавање ствари, али и могућу акцију вођама косовских Албанаца је упориште прошлонедељна одлука (8. Март) о упису Трепче у Косовску агенцији за регистрацију имовине као акцинарског друштва. Трепча је овом регистрацијом уписана као 100 одсто у власништву Косова. Привремене приштинске институције власник су 80 одсто капитала, док је радницима припало преосталих 20 одсто. Раније усвојен закон о Трепчи и изгласани Статут у Парламенту, косовским институцијама је аргумент да Трепчу сматрају својом и компанијом заснованом на косовским законима „која им као таква и припада“.

Шта предвиђа платформа Приштине?

Иначе, дан пре уписа Трепче у регистрар косовске имовине, Скупштина у Приштини 7. маја усвојила је и платформу за преговоре са Србијом. Документ је израдила “државна делегација за дијалог са Србијом” и суштина је да се преговарачи обавезују на – реципрочно признање Косова и Србије унутар постојећих граница. Платформа садржи 11 главних принципа за договоре, али и одредбу да нема споразума о нечему док се не постигне споразум о свему.

постројења трепче
Фото: Hendout / ЕПА

Међу битним ставкама приштинске платформе је – природни ресурси Косова, а посебно језеро Газиводе и „Трепча“ на северу, представљају део „суверене територије Републике Косово“ и то питање “није отворено за преговоре“.

Истовремено, на међународном плану све су гласнији ставови да промена граница односно, разграничење јесте опасна идеја. Посебно се оваквом моделу решавања косовског проблема противе администрације држава ЕУ, а већ месецима није тајна да Немачка и Велика Британија оштро негодују и пружају отворени отпор.

Према појединим наводима термин подела, а потом и разграничење који се употребљавао међу последњим у низу, добли су и своју најновију верзију – корекција граница. Ова језичка кованица звучи мање оштро. Ма како да се назива или описује, идеја се покушава прогурати као искључиво решење за Косово које се неће нигде другде примењивати.

Акција „Челични прстен“

Иначе, како је Блиц објавио, на Косову и Метохији у току је акција „Челични прстен“, а на административним прелазима ангажоване су допунске полицијске снаге.

Према нашим сазнањима, ова акција траје последњих неколико дана и за сада се одвија са образложењем – контрола административне линије. Проверавају се камиони са робом у циљу смањења корупције и шверца.

Међутим, извор Блица наводи да су у већем броју ангажовани припадници такозване косовске граничне полиције, и да их има из свих региона Косова.

„Челични прстен“ није нови назив за акције косовске полиције, али је познато за шта је до сада коришћен.

– То је генерално устаљени назив за операције косовске полиције. Користи се приликом акција на северу, посебно блокада – каже извор Блица.

Међутим, нико од наших саговорника који су на терену не може да тврди да ће „Челични прстен“ и остати на ономе што је сада: провера робе и камиона.

Поједини београдски медији наводе да је посреди блокада алтернатнивних путева који воде из централне Србије ка северу КиМ.

Видео – Лазански: „Трепча“ – сурова западна отимачина

Жељка Јевтић, Блиц