Потрага за благом у Лос Аранђеловцу – Шта се крије иза ЛАЖНЕ ВЕСТИ О ЋУПУ пронађеном у дрвету

Вест да је ћуп са златницима пронађен у дрвету после удара грома је шала, али подлога за шалу је благо о коме нико у Аранђеловцу неће јавно да прича.

Трг испред СО Аранђеловац/Фото: Телеграф, Profimedia, Alamy

Нити је у невремену у Аранђеловцу, 10. августа, гром ударио у храст у дворишту једне породичне куће, нити је непостојећи гром располутио столетно непостојеће дрво, нити је потом власник сутрадан у корену дрвета нашао ћуп са златом.

Ову вест током дана пренела је већина српских портала, а све је почело као шала аранђеловачког сајта, због које се читав тај град дигао данас на ноге.

Има и због чега јер иза сваке шале има мало истине. Ћуп са благом недавно јесте пронађен у Аранђеловцу, током подизања зграде у ширем центру града, куну се саговорници Телеграфа. Шумадинци из срца Србије шапатом оптужују све који су имали било какве везе са грађењем нове зграде да су наводни ћуп са дукатима пронашли и утопили.

– Та вест, шала да је гром ударио у дрво у коме је власник сутрадан нашао дукате, инспирисана је стварним догађајем – каже Аранђеловчанин добро упућен и у писање лажних вести и у трачеве.

ћуп са златницима
Фото: Телеграф

У граду под Букуљом већ месецима круже приче да је током копања темеља за једну зграду заиста пронађено благо.

– Цео град прича да су радници пронашли ћуп са сребрњацима који датирају из двадесетих година прошлог века. Колају приче да су сребрњаци били са ликом краља Петра првог и да њихова вредност данас износи од 1.000 до пар хиљада евра. Локални златари куну се да никакве сребрњаке нису откупили последњих месеци и мисле да су, ако их је и било, пре завршили код београдски откупљивача – каже саговорник Телеграфа из Аранђеловца.

Званично, под именом и са фотографијом у медијима, нико о сребрњацима или златницима ништа не зна. Када „може без слике“ сви имају детаље приче број један у овом крају.

ћуп са златницима
Фото: Телеграф

– Прво су сви сумњали у раднике, а радници су онда оптужили кафеџију недалеко од зграде која се зида. Кафеџијина жена оштро негира оптужбе и пита – зар није логичније да су плен открили и поделили радници. Шта је ту истина, Бог би га знао -каже радница у трафици недалеко од градилишта.

У Аранђеловцу знају и одакле (фантомски) сребрњаци на спорној локацији. Они кажу да је на месту нове зграде која се зида била кућа неког кочијаша који је дуго рабаџисао и имао доста пара. У оно време, није се чувао новац, него златници и сребрњаци. После његове смрти у кући нико није живео, а када су је наследници продали већ је била рушевина. Због тога данас бар пола Аранђеловца верује да су шансе да је блага у темељима куће било – велике.

ћуп са златницима
Фото: Телеграф

Ова прича била је повод за бајку о удару грома у дрво које се располутило показујући светлости дана ћуп са благом. Вест су пренели многи медији, али нико није открио да ова шаљива вест има позадину о којој бруји читав један град, трагајући за сребрњацима или бар онима који су их нашли.

Марија Раца, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.