„НАРКОМАНИ НАМ УЛАЗЕ У КУЋЕ, ЗАТИЧЕМО ИХ У КРЕВЕТУ!“ Зависници им се дрогирају пред кућом, а сада се у „УЛИЦИ ХОРОРА“ ДЕШАВА НЕЗАМИСЛИВО

„Наркомани који долазе по терапију у Метадонски центар пробили су ограду око те установе, улазе нам у куће усред дана, плаше децу, једног смо чак затекли како спава на каучу у дневној соби“, причају станари новосадске Улице Миколе Кочиша, познате и као „улица хорора“, јер се у њој већ годинама окупљају зависници од дрога.

метадонски центар
Постављена ограда између Метадонског центра и улице Миколе Кочиша

Донедавно су се зависници дрогирали и насред улице, продавали наркотике једни другима, и све то наочиглед станара и њихове деце која иду у школу. После наших текстова, градске власти рашчистиле су шибље где су се наркомани дрогирали и подигли ограду око центра, пише Блиц.

Међутим, онда су зависници почели да се окупљају насред улице, а сада су пробили и ограду. Станари кажу да им готово свакодневно неки од зависника улазе у куће и да не знају шта више да раде.

Упадају у станове с питањем „Да ли издајете собу“

наркомани
Рупа у огради кроз коју зависници пролазе / Фото: РАС Србија

Станарка С. Б. каже да су непријатности свакодневне, а кулминација се догодила када је у петак затекла једног корисника Метадонског цента у својој дневној соби.

– Чула сам само неку шкрипу у кући, махинално сам провирила и он је стајао на вратима у дневој соби. Пресекла сам се, имамо звоно и на улазним вратима и на капији, али није звонио. Не знам ни како је прошао поред пса у дворишту. Ћерка га није ни приметила јер је имала слушалице на ушима и гледала је у компјутер. Није ми било свеједно. Питала сам га шта жели, он је је узватио питањем да ли можда издајемо собу. Рекла сам му да не и изашао је напоље – рекла је С. Б.

После је тај младић на исти начин ушао и у кућу њене комшинице М. М. која га је одмах избацила. Жена М. М. каже да је младић упао око 16 сати и то је трећи пут да управо тај исти човек без куцања улази у њену кућу.

– Ручала сам и чула нешто, мислила сам да је син устао и отишао до кујне. Кад сам изашла из своје собе видим опет момка који ми је већ два пута улазио у кућу, тргла сам се и питам га шта опет тражиш? Он ми одговори, “шта си се уплашила ко п…, да ли издајеш стан” – прича М. М.

„Плашим се, шта да је ћерка била сама“

Станари сматрају да зависници улазе у куће како би извидели може ли шта да се украде, или да то учине ако никог не затекну у кући.

– Највише се бојим због деце, шта да ми је ћерка била сама у том моменту у кући – наставила је С. Б.

Њој је такође ово само последњи у низу упада, дешавало јој се то раније за време ручка, када је читава породица била на окупу. Један од комшија затекао је дрогираног младића како спава на његовом каучу у дневној соби.

Станари сматрају да се број корисника Метадонског центра поново повећава, иако је обећано да их овде више неће бити. Кажу да опет затичу на зеленим површинама у улици шприцеве, а некад и људе који се завлаче по ћошковима и дрогирају. Део ограде, где је жица, пробијен је и туда се корисници центра, али и ко зна ко други, стално провлаче.

наркомани
Фото: Printscreen

– Капија Метадонског центра отворена је до 12 сати, али они су пробили ограду јер ту остављају метадон за ове којима препродају. Онда они долазе после подне и провлаче се кроз ту рупу да дођу до дроге. Питам се само где је обезбеђење Клиничког центра – каже Б. М.

Траже да зависници улазе на главни улаз

Последње обећање које су станари добили од Комисије за представке Скупштине града Новог Сада је да ће бити договорен састанак за руководством КЦВ. Њихови захтеви су и даље исти, да корисници центра не улазе по терапије из њихове улице него где и сви пацијенти, на главни улаз, а док се то не реши да полиција буде овде барем од 7 до 9 сати када их је највише и када деца иду и у школу.

Александар Латас, Блиц