РУСИЈА КРИТИКОВАЛА ВАРШАВУ због непозивања Путина на комеморацију почетка Другог светског рата: Пољска систематски фалсификује историју

Власти Пољске систематски фалсификују хронику Другог светског рата, игноришући историјску логику и организујући манифестацију поводом годишњице почетка Другог светског рата без учешћа Москве, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

власти пољске
Владимир Путин непожељан на комеморацији у Варшави

Министарство је изненађено намером Пољске да обележи годишњицу почетка Другог светског рата 1939. године само у присуству представника држава-чланица ЕУ и НАТО-а и званичника неколико бивших република Совјетског Савеза.

„Упркос одлучујућем и несумњивом доприносу наше државе поразу Хитлеровог Рајха и ослобађању Пољске од нацистичких окупатора у тој поставци нема места за Русију“, навело је Министарство иностраних послова Русије.

Према саопштењу Министарства, том одлуком догађај је постао „приватан“, што је још једна појава „искривљеног погледа пољске администрације‚ која због својих тренутних политичких приоритета систематски фалсификује хронику Другог светског рата и послератног периода“.

„Нека то остане на савести садашњих пољских власти“, додали су у ресору.

Како је за агенцију РАР изјавио шеф канцеларије пољског председника Кшиштоф Шчерски, манифестација ће бити одржана „у кругу држава са којима Пољска данас сарађује на добробит света, заснованог на поштовању међународног права и поштовању суверенитета држава“.

„Кршење тих правила је било карактеристично за агресоре 1939. године и остаје највећа претња за свет данас“, додао је Шчерски.

Првог септембра 1939. године почео је Други светски рат, када је Немачка напала Пољску. После тога део њене територије је припао Трећем рајху, а други део СССР-у.

Прес служба пољског председника Анджеја Дуде у изјави за Франс прес навела је да кључна одредница за те позиве није историјска него савремена. „Те драматичне догађаје Пољска ће обележити са земљама са којима данас ради за мир у свету заснованом на принципима међународног права“, навео је тај извор.

Пре него што је нацистичка немачка извршила инвазију на Пољску 1. септембра 1939. године Москва и Берлин су се договорили да поделе источну Европу према тајној одредби немачко-совјетског пакта потписаној у августу 1939. године. Као савезник Хитлера Совјетски Савез је напао Пољску 17. септембра 1939. и окупирао део њене територије пре него што је Немачка извела изненадни напад на Москву 22. јуна 1941. године.

Русија истовремено редовно инсистира на огромним жртвама које Совјетски Савез дао у рату против Хитлера. Према проценама 27 милиона Совјета, цивила и војника је погинуло током Другог светског рата, у победи која је извор великог поноса за Русију.

Танјуг / Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.