Ангели и демони су око нас и имају своју јерархију – Јања Тодоровић (ВИДЕО)

У недељу, 23. Фебруара, у манастиру Свети Стефан у Сланцима Јања Тодоровић, преводилац и књижевник, одржала је предавање о Небеској  ангелској јерархији, са посебним освртом на војсковођу Небеских војски Светог Архангела Михаила; и о духовима поднебесја и њиховом предводнику Лучоноши, данас познатијим под другим именом.

јања тодоровић
Јања Тодоровић

У предавању гђа Тодоровић се позабавила јерархијом ангела, и објаснила поделе на Серафиме, Херувиме, Престоле, Господства, Силе, Власти, Начала, Архангеле и Ангеле. Она је потанко објаснила улогу свих њих у Небеској јерархији у Царству Божјем. Поменула је да су и ангели и демони створени од Бога, али да је у моменту пада Луцифер повукао са собом једну трећину свих ангела који су изгубили Божји благослов и постали пали ангели.

–  О рату које је уследио имамо само неке опште представе, каже предавач.

Гђа Тодоровић се дотакла и свих ангелских имена која су нам позната захваљујући њиховим јављањима, о којима су сачувани записи.

Предавање се ослања на српски превод књиге О Анђелима, који је издат с благословом Митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Ова књига написана је већим делом на основу светоотачке литературе, али  користи и друге хришћанске изворе.