Прави докази легендарног Великог потопа (ВИДЕО)

Научници су у Кини пронашли доказе једне од највећих поплава која је задесила Земљу у последњих 10.000 година.

потоп
Фото: Wu Qinglong / Promo

Многе светске религије и митологије имају причу о великом потопу.

Такави потопи се спомињу у Библији, Епу о Гилгамешу, па и у митологији аустралијских староседелаца.

Тако и Кина има причу о Великом потопу који је довео до стварања прве кинеске династије Сја.

Велике поплаве су, како се сматра обележиле сам настанак кинеске цивилизације, а цар Ју је постао познат као херој који је изградио бране и насипе и тако 13 година успео да заустави воду и означи почетак владања династије Сја.

Легенде старе Кине описују ову глобалну катастрофалну поплаву речима “вода је заклонила Сунце”.

Научници досад нису имали доказе ни за такве страшне временске неприлике, па чак ни чврсте доказе о постојању династије Сја, али тим истраживача које предводи бивши сеизмолог Универзитета у Пекингу Ву Кијанлонг тврди да је сада ситуација другачија.

Како преноси АП, његов тим тврди да има доказе да је велика поплава пре око 4.000 година прекрила велику површину и да је после тога настала династија Сја, која је водила прву јединствену кинеску земљу.

Користећи методу датирања помоћу радиоактивног угљеника на узорцима седимената из околине Жуте реке, Вуов тим је утврдио да је велики земљотрес довео до огромног клизишта и да су тоне камена и блата преградиле речни ток 1920. године пре нове ере.

Легенда каже да је Јуов отац, Гуен, био задужен за смишљање плана за заустављање поплаве. Провео је више од девет година градећи многобројне насипе и бране уз речне обале, али ништа од тога није имало ефекта и поред великог броја и величине насипа као и коришћења посебног самоширећег земљишта. Када је одрастао, Ју је наставио очев задатак, покушавајући да уз пажљиво проучавање схвати у чему је грешио његов отац.

У заједничком раду са Хоуђијем, митолошким бићем, господарем земљорадње, успео је да осмисли систем за заустављање поплава који је био пресудан за просперитет Кине. Уместо да директно преграђује ток реке, Ју је продубљивао корита река и створио систем канала за наводњавање који су усмеравали воду ка пољима. Ју је јео и спавао са обичним радницима, и највећи део свог времена проводио је ископавајући муљ из река заједно са њима – тринаест година, колико је било потребно да се пројекат заврши. Насипи и системи за наводњавање омогућили су развој древне кинеске културе око Жуте реке, реке Веј и осталих долина река централне Кине. Овај успешан пројекат начинио је Јуа препознатљивим кроз кинеску историју и сам догађај је познат под називом „Велики Ју зауставља поплаве“.

Live science / I.Z.K. , Wikipedia