Невероватан призор: Ајкуле пливају улицама Флориде (ВИДЕО)

Олујни талас урагана „Ијан“ је толико снажан да је довео и ајкулу на градске улице Форт Мајерса на Флориди.

ајкуле
Фото: Florida Fish and Wildlife Conser

Разорни ураган „Иjан“ протутњао је Флоридoм, праћен жестоким ветром, обилним падавинама и снажним таласима који су проузроковали катастрофалне поплаве и нестанак струје.

Затим је наставио обалом Атлантика.

Више од 2,5 милиона становника Флориде, на обалама Мексичког залива, добило је наредбу или упозорење за евакуацију, у тренутку када се приближавао ураган, који je пре тога погодио Кубу.

„Ијан“ је у среду поподне излетео на обалу катастрофалном снагом као ураган 4. категорије, са максималним ветровима од 241 километар на сат, и брзо је раван пејзаж претворио у сцену разарања, преноси Ројтерс.

„Ијанови“ ветрови, због чега је то била једна од најинтензивнијих олуја које су погодиле копно САД у последњих неколико година, значајно су се смањили после ноћи. У року од осам сати од доласка, „Ијан“ је спао на категорију један са највећом трајном брзином ветра од 150 километара на сат, известио је Национални центар за урагане.

„Ова олуја утиче на државу Флориду“, рекао је гувернер Рон де Сантис, који је затражио од председника САД Џоа Бајдена да одобри велику савезну декларацију о катастрофи којом се пружа широк спектар америчке хитне помоћи целој држави.

Није било званичних извештаја о смртним случајевима или озбиљно повређенима у олуји. Познато је да је неодређени број људи „заробљен“ и да им је у областима „високог ризика“ потребна помоћ пошто су одлучили да преброде олују код куће, а не да послушају наређења за евакуацију, али су били ван непосредног домета спасилачких екипа, рекао је Де Сантис .

Аамеричке граничне власти саопштиле су да се 20 кубанских миграната води као нестало пошто је њихов чамац потонуо код обале Флориде док се „Ијан“ приближавао обали у среду.

Гувернери америчких држава Јужне Каролине, Северне Каролине, Џорџије и Вирџиније превентивно су прогласили ванредно стање.

Прогностичари су саопштили да ће се „Ијан“ наставити ка тим државама као тропска олуја, која ће вероватно донети више поплавних киша током викенда.