Албанска војска на Косову уз сагласност КФОР-а НАВИКАВАЈУ НАС НА СВОЈЕ ПРИСУСТВО

Шта ће албанска војска на Косову и Метохији? По Резолуцији 1244 једино војно присуство на КиМ може да буде присуство Кфора.

албанска војска
Војници КФОР-а / Фото: Танјуг

Заједничка вежба албанске војске и такозваних косовских безбедносних снага на КиМ намењена је застрашивању српског народа у покрајини и то јесу припреме за евентуално изазивање насиља на северу КиМ, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Оценио је да је то неприхватљива демонстрација великоалбанске политике, да Албанија нема ниједан основ да шаље војску на КиМ, сем ако није окупаторска, те да је то што Албанија ради толико опасно да се малтене граничи са незваничном објавом рата Србији.

„Они су окупирали, уласком својих снага, део наше територије. Не реагују УН и Кфор”, каже Дрецун на ТВ Пинк. Нагласио је да по Резолуцији 1244 једино војно присуство на КиМ може да буде присуство Кфор-а.

„Како је Кфор могао да дозволи присуство војне силе која није у саставу Кфора? Зашто их нису спречили? Ко је донео политичку одлуку да се тако нешто дозволи”, упитао је Дрецун.

Навео је да се тиме шаље порука Београду да албанска армија може да помогне специјалним јединицама Приштине да доврше етничко чишћење са КиМ и да протерају до краја Србе са КиМ.

„Србији се шаље изузетно опасна порука која може регион да одведе у ново ратно страдање, шаље нам се порука да у случају да покушамо да бранимо српски народ, ако дође до евентуалног насиља на северу, да ће Албанија послати своју војску да нам се супротстави и да можемо да очекујемо војску Албаније на врху Копаника где је административна линија”, рекао је Дрецун.

Навео је да се показује да режим из Албаније заправо стоји иза целе дестабилизације КиМ, а својевремено и Македоније. Забрињава га, каже, опасност од повезивања неких процеса, као што су најављени протести дела опозиције у Србији која најављује велики скуп 13. априла и заједничке припреме албанске војске и такозваних косовских безбедносних снага за могући упад на север КиМ.

„Шта ако се поклопи да се у исто време предузму неке акције против српског народа на северу КиМ и покрену се насилни протести у Београду или у другим градовима Србије? Какве су то тајне активности између неких лидера СзС попут Ђиласа и Јеремића у Скопљу? О чему се разговарало са Зораном Заевим у Скопљу”, упитао је Дрецун.

Навео је да је Заев у одличним односима са Рамушем Харадинајем и са Албанцима, те поставио питање да ли је Ђилас некакав посредник у разговорима или у прављењу неких планова.

„Зашто се у последње време у целу причу протести ‘Један од пет милиона’ укључио Сулејман Угљанин који годинама има тајну сарадњу са Албанцима. Шта ако се деси да се у исто време покрену неке акције против Срба на северу КиМ, незаконите насилне активности у Новом Пазару, на југу централне Србије и у Београду”, упитао је Дрецун.

Говорио је и о томе да је пре неки дан био прави обавештајни рат у Македонији поводом депеше коју је америчка амбасада у Скопљу послала Стејт департменту, а коју је објавио Викиликс.

Прочитао је садржај депеше која се односи на терористички напад у Куманову 2015. године, те подсетио да је и тада рекао да је ту терористичку групу организовао Харадинај. У депеши се, додаје, каже да покрет Зорана Заева жели да обори македонску владу, те упитао о чему се то договарају Заев, Ђилас и Јеремић.

„Шта ради Драган Ђилас на КиМ? Да ли само обилази места где живе Срби и српске светиње или има комуникацију са Харадинајем? О чему разговара Угљанин са Хариднајем и Тачијем”, пита Дрецун, преноси Танјуг.

Поводом изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да насилне демонстрације у Србији могу дестабилизовати регион, Дрецун каже да етничко чишћење које наставља да спроводи Хрватска дестибилизује и Србију и регион.

„Подршка Хрватске албанским терористима, такозваним косовским безбедносним снагама, дестабилузује цео регион. Хрватска је та која покушава да дестабилизује Србију не марећи за стабилност региона, али неће успети”, поручио је Дрецун.

Неке земље, додаје, као и појединци спремају дестабилузацију Србије у покушају да зауставе економски развој, док председник Александар Вучић покушава да направи историјски економски корак да у Србију дође Фолксваген.

Танјуг