Додик: Полако се разоткрива нова слика истине о Сребреници

Бањалука – Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да скупови попут међународне научне конференције о теми „Сребреница, стварност и манипулације” дају нову слику о истини о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995, преноси Танјуг.

сребреница
Милорад Додик / Фото: Танјуг

„Немогуће да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана како су то креирали представници међународне заједнице. Истина подразумева читав период рата, а и неке раније историјске процесе”, рекао је Додик новинарима, пренела је РТРС.

Истакао је да је очигледно да Сребреница није била тема све до доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ.

„ Одједном су се сетили да од тога направе мит, а Бошњаци га нису имали, па покушавају да га изграде од Сребренице. То је лажни мит, он не постоји, него ужасно тешко страдање које показује сву голготу и окрутност рата”, рекао је Додик.

Додик каже да осуђује сваку врсту злочина, али је нагласио да су и неки људи који нису били одговорни осуђени за дешавања у Сребреници пред међународним и другим судовима.

„То су пре свега били Срби, а злочинци попут Насера Орића и осталих нису у домашају судске правде… Зато овде не можемо причати ни о правди ни помирењу”, рекао је Додик.

Навео је да је и на овом плану важно имати историјску верификацију и интерпретацију чињеница, иако се приче о Сребреници у свету покушавају сачувати доношењем закона о забрани негирања онога о чему се говори.

„ Ова конференција, која се одржава с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године, управо то треба да разјасни”, рекао је Додик.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.