Додик: Полако се разоткрива нова слика истине о Сребреници

Бањалука – Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да скупови попут међународне научне конференције о теми „Сребреница, стварност и манипулације” дају нову слику о истини о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995, преноси Танјуг.

сребреница
Милорад Додик / Фото: Танјуг

„Немогуће да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана како су то креирали представници међународне заједнице. Истина подразумева читав период рата, а и неке раније историјске процесе”, рекао је Додик новинарима, пренела је РТРС.

Истакао је да је очигледно да Сребреница није била тема све до доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ.

„ Одједном су се сетили да од тога направе мит, а Бошњаци га нису имали, па покушавају да га изграде од Сребренице. То је лажни мит, он не постоји, него ужасно тешко страдање које показује сву голготу и окрутност рата”, рекао је Додик.

Додик каже да осуђује сваку врсту злочина, али је нагласио да су и неки људи који нису били одговорни осуђени за дешавања у Сребреници пред међународним и другим судовима.

„То су пре свега били Срби, а злочинци попут Насера Орића и осталих нису у домашају судске правде… Зато овде не можемо причати ни о правди ни помирењу”, рекао је Додик.

Навео је да је и на овом плану важно имати историјску верификацију и интерпретацију чињеница, иако се приче о Сребреници у свету покушавају сачувати доношењем закона о забрани негирања онога о чему се говори.

„ Ова конференција, која се одржава с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године, управо то треба да разјасни”, рекао је Додик.

Танјуг