(ФОТО, ВИДЕО) Опсадно стање у Паризу: Гори Нотр Дам!

Како преносе страни медији, са катедрале Нотр Дам у Паризу куља густ дим. Фотографије показују да се очигледно ради о пожару. За сада није познато шта је узрок.

нотр дам
Фото: Le Figaro

Француски медији јављају да је данас касно поподне избио велики пожар у катедрали Нотре Дам у Паризу. Портпарол ватрогасне службе у Паризу пријавио је пожар на тавану Нотр Дам-а и рекао да су мобилисана значајна средства за ватрогасне интервенције.

Катедрала је најпосећенији културноисторијски споменик у Европи, рекли су ватрогасци. Према портпаролу Нотре Дама, пожар је избио око 18:50 часова.

Евакуација је у току.


Призори на лицу места су импресивни.

нотр дам
Фото: Танјуг

Ројтерс преноси позивајући се на изјаве сведока да се са врха катедрале види густ дим, а да је ватра захватила два звоника. Истовремено, француски Монд наводи да је пожар избио на тавану, али да се релативно брзо проширио, па сада обухвата велику површнину крова.

Иако узрок наизглед масивног пожара још није јасан, поједини званичници су сугерисали да би могао да буде повезан са радовима који су били у току у здању, јавља Би-Би-Си.

Градоначелник Париза, Ан Хидалг, назвала је пожар „ужасним“ и апеловала људима који се налазе у близини катедрале да поштују безбедносне параметре које су успоставиле спасилачке екипе.

Катедрала Норт Дам, чија је изградња почела 1163. године, је најпосећенија знаменитост у Француској коју у просеку дневно посети око 30.000 људи, а британски Дејли мејл процењује да око 12 милиона особа одлучи да посети објекат сваке године.

Хронограф / Le Figaro