Министарство здравља: Шабић дезинформише јавност о хигијенској исправности воде за пиће

Поводом покушаја узбуњивања јавности, изазивања опште опасности и панике, пласирањем произвољних и непроверених информација путем друштвених мрежа, а у вези с недавно објављеним Правилником о хигијенској исправности воде за пиће, Министарство здравља саопштава следеће:

министарство здравља
Фото: Илустрација

Важећи Правилник о хигијенској исправности воде за пиће („Сл. лист СРЈ“, бр. 42/98 и 44/99), када је донет, одговарао је тадашњим захтевима, потребама и сазнањима у области квалитета пијаће воде.

Светска здравствена организација 2004. године, у трећем издању Смерница за квалитет воде за пиће, препоручила је дефинисање плана за безбедну воду за пиће, који је заснован на принципима процене ризика и управљања ризиком, као први корак у обезбеђивању здравствено безбедне пијаће воде.

У складу са тим су многе земље промениле своје правне регулативе у области воде за пиће.

У процесу приступања ЕУ и усклађивању прописа у области воде за пиће, Радна група Министарства здравља је у складу са регулативом ЕУ сачинила предлог новог Правилника о хигијенској исправности воде за пиће и ускладила норме за параметре лабораторијског испитивања.

Наведени параметри објављени у новом Правилнику о хигијенској исправности воде су идентични онима који су прописани у државама ЕУ.

После низа година обављања врло одговорних функција у државном систему Србије било је за очекивати да се грађанин Родољуб Шабић прво потпуно информише о детаљима теме којом покушава да узбуни јавност путем друштвених мрежа.

Министарство здравља Републике Србије