Министарство здравља: Шабић дезинформише јавност о хигијенској исправности воде за пиће

0

Поводом покушаја узбуњивања јавности, изазивања опште опасности и панике, пласирањем произвољних и непроверених информација путем друштвених мрежа, а у вези с недавно објављеним Правилником о хигијенској исправности воде за пиће, Министарство здравља саопштава следеће:

министарство здравља
Фото: Илустрација

Важећи Правилник о хигијенској исправности воде за пиће („Сл. лист СРЈ“, бр. 42/98 и 44/99), када је донет, одговарао је тадашњим захтевима, потребама и сазнањима у области квалитета пијаће воде.

Светска здравствена организација 2004. године, у трећем издању Смерница за квалитет воде за пиће, препоручила је дефинисање плана за безбедну воду за пиће, који је заснован на принципима процене ризика и управљања ризиком, као први корак у обезбеђивању здравствено безбедне пијаће воде.

У складу са тим су многе земље промениле своје правне регулативе у области воде за пиће.

У процесу приступања ЕУ и усклађивању прописа у области воде за пиће, Радна група Министарства здравља је у складу са регулативом ЕУ сачинила предлог новог Правилника о хигијенској исправности воде за пиће и ускладила норме за параметре лабораторијског испитивања.

Наведени параметри објављени у новом Правилнику о хигијенској исправности воде су идентични онима који су прописани у државама ЕУ.

После низа година обављања врло одговорних функција у државном систему Србије било је за очекивати да се грађанин Родољуб Шабић прво потпуно информише о детаљима теме којом покушава да узбуни јавност путем друштвених мрежа.

Министарство здравља Републике Србије

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.