Хрватски хулигани тероришу бечког професора јер је Србин! Гађају га, пуштају му Ужичко коло (ФОТО) (ВИДЕО)

Аустријски медији протеклих дана објављују вести о „терору деце миграната“ над професором једне бечке средње школе. Објављени су и снимци којих су препуне друштвене мреже.

аустријски хулигани тероришу професора
Фото: Facebook screenshot

На једном од снимака види се како је професор пљунуо ученика. Професор је суспендован, али убрзо пошто је та информација објављена, појавили су се и други снимци на којима се види да ученици систематски злостављају професора. Ради се о Вишој техничкој школи Отакринг (ХЛТ Отакринг), а школа се налази у близини тзв. Балканске улице у Бечу, која важи за најопаснију бечку улицу.

Професор пљунуо ученика

Прво су многобројни медији објавили да је професор пљунуо ученика, но пошто су на видело изашли остали снимци, многи се питају шта се то догађало у том разреду. „Зашто је професор електротехнике постао тако бесан да је изгубио живце и пљунуо на ученика? Ово питање занима и колеге и родитеље. Али директор школе казао је како је тешко проценити ко је започео сукоб. Сада је јасно да то није био први инцидент у који је био укључен и професор електротехнике“, пише аустријски Хојте.

Аустријски новинари додају како су се појавили снимци из којих произилази да су ученици злостављали професора већ неко време. „Изнова и изнова професор је константно био мета најразличитијих напада“, пишу даље.

Гађали га тениском лоптицом, звиждали му на ухо

На једном од снимака види се како је професор током часа погођен у главу тениском лоптицом. Викнуо је на ученике и напустио учионицу.

На другој се види како су ученици пустили Ужичко коло, па се окупили око професора који је био пред таблом. Даље се види како професор седи, а ученици му звиждаљком звижде на ухо.

На осталим снимцима се такође види како га нон-стоп нападају и понашају се тотално непримерено.

Хојте пише како ће професор напустити школу на крају школске године.

„Не толеришемо насиље, ни ученичко ни наставничко“

Инцидент и снимци су за Хојте коментарисали и челни људи тамошњег школства.

„Не толеришемо никакво насиље ни непоштовање. Ни од стране ученика ни од стране наставника. Одмах ћемо предузети неопходне кораке како би се све истражило и како би они који су одговорни били кажњени. Професор у идућој школској години неће радити у школи. Што се тиче ученика, и они ће ићи на дисциплинску комисију. У школу ће доћи и психолог која ће радити са свима који су укључени у случај“, стоји у писаној изјави.

ОУ24 објављује како је на Фејсбуку отворена група подршке професору кога је терорисала тинејџерска банда.

Школа је најпре одлучила да да отказ наставнику „јер је у свом опхођењу према ученицима прешао дозвољене границе”, а да потом спроведе истрагу о понашању ученика. Осокољени таквим ставом, полазници Високе техничке школе су на Фејсбуку покренули петицију за смену читавог руководства те образовне установе. За само неколико дана, прикупили су чак 10.000 потписа подршке тој иницијативи. Међутим, показало се да је добар део јавности стао на професорову страну.

Расправа која је овим поводом покренута отворила је питање стања у аустријском образовном систему. Нарочито су у критикама били гласни они који су за нарушавање реда и дисциплине окривили превелики удео досељеника и миграната у ђачкој популацији. Ни политичке странке нису остале по страни. Слободарска партије Аустрије је за инцидент окривила социјалдемократе и Странку зелених, у чијој надлежности је образовање у Бечу. Ипак, већи део политичког спектра изјаснио се да је у читавој овој причи наставник једина жртва, па му је неколико партија понудило одбрану врхунских адвоката у спору с управом школе, која намерава да га отпусти с посла.

На крају треба поменути и дискусију на друштвеним мрежама која се поводом овог случаја повела. Многи су, наиме, пребрзо закључили да су ученици-хулигани пореклом из Србије, само зато што су на једном од снимака пуштали Ужичко коло. То је, затим, довело до генерализације и етикетирања Срба уопште. Међутим, ни у једном медију се не наводи ком балканском народу припадају проблематични ученици, а такође ни одакле је пореклом малтретирани професор. Насловом смо хтели да читаоцима скренемо пажњу да није добро пребрзо закључивати и судити без ваљаних чињеница. Професор би, нпр. могао бити Србин кога тероришу ученици хрватског порекла, а провоцирају га ругајући се познатом српском колу.

Евидентно је да се етничком припадношћу неваспитаних ученика ни аустријски, нити остали медији нису бавили, јер она није ни важна. Једино је наглашено да се ради о имигрантима, као и да је школа у близини Балканске улице. Оно што у овом случају јесте важно су – насилничко понашање ученика и слабости аустријског образовног система. Овакав, генерално европски, модел образовања у коме је ученицима дословце све дозвољено, док је ауторитет наставника и педагога потпуно уништен, последњих 20 година наметнут је и нама. О томе је српска јавност недавно дискутовала поводом сличног инцидента у једној од београдских гимназија.

Индекс.хр / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.