СЛОМИЛИ КРСТ И БАЦИЛИ У ПОТОК: Нови напад Албанаца на српске светиње у Црној Гори (ФОТО)

Како су медији сазнали, ужасне претње и ружне речи на рачун српских светиња, свештенства и верника изрекао је службеник Комуналне полиције у Општини Гусиње Бујар Хасанђекај.

претње
Фото: Приватна архива

Нови атак Албанаца у Црној Гори на српске светиње. Овога пута у Мартиновићима недалеко од Гусиња, где се противе обнови цркве Светог Василија Острошког Чудотворца, оскрнавили су крст са до сада обновљених темеља!

– Скинули су га, сломили и бацили у поток у ноћи између понедељка и уторка, када су верници приметили шта се десило – каже за Новости свештених Бојан Радуновић, парох Горњополимски и андријевички, који је цео случај одмах пријавио полицији, која је извршила увиђај…

– Албанци на све начине покушавају да нас спрече да обновимо древну светињу, коју су својевремено палили и рушили, али, неће успети у томе. Служили смо литургију на дан Светог Василија Острошког, и зачудо, све је прошло у најбољем реду. Свима је то било сумњиво, јер, није било уобичајених покушаја ометања и добацивања. Али, ето, они су урадили оно што је обећавао један службеник Општине Гусиње, који је претио да ће запалити цркву ако буде обновљена. За сада пролази све то некажњено, али, докле, видећемо – каже отац Бојан, који очекује одлучну реакцију државе, која би требало да се обрачуна са људима који шире верску и националну мржњу.

– Позивам на мир и суздржаност наше комшије Албанце, али на наше вернике и све православце којима тешко падају провокације којима смо изложени. Православље је вера мира, љубави и праштања, али очекујемо и од грађана других вера да се тако понашају и да не покушавају никоме да ускрате слободу вероисповести, као што ни ми то не чинимо – каже свештеник Радуновић.

Како су Новости сазнале, ужасне претње и ружне речи на рачун српских светиња, свештенства и верника изрекао је службеник Комуналне полиције у Општини Гусиње Бујар Хасанђекај.

претње
Мартиновићи / Фото: Приватна архива

Миг Албанцима из Мартиновића и Гусиња да крену на јуриш на ову светињу, пре неколико дана дао је бивши премијер Албаније Сали Бериша, који је устврдио да „представници СПЦ и екстремистичке групе провоцирају мештане и обнаваљају цркву“, позивајући државу Црну Гору да интервенише…

Очигледно, порука Берише схваћена је у Мартиновићима…

М. Секуловић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.