Словенија на мапи историјске Мађарске – Љубљана упозорава: Опет се буде фашизам и нацизам!

1

Кабинет за међународну комуникацију мађарске владе објавио је на Твитеру историјску географску карту Мађарске која укључује и велики део Словеније. Марјан Шарец упозорио је да се у словеначком суседству опет буде „фашизам, нацизам и сличне идеје“.

словенија
Мађарска мапа

На карти је у склопу „Велике Мађарске“ и словеначко Прекомурје које је пре Тријанонског мировног уговора склопљеног након Првог светског рата припадало угарском делу Аустроугарске монархије.

Словеначки премијер Марјан Шарец упозорио је да се у словеначком суседству опет буде „фашизам, нацизам и сличне идеје“, а поводом објављивања историјских карата у Италији и Мађарској, на којима су делови словеначке територије приказани као делови тих држава.

„Слеп је онај који не види да се нацизам и фашизам опет рађају и у нашем суседству“, рекао је Шарец окупљенима на скупу у Брестаници, где је Друштво избеглица и прогнаника из Другог светског рата обележило дан сећања на своја ратна страдања.

„Опет се цртају географске карте и обнављају старе традиције, па чак и позиви на пописивање словеначке мањине у суседној држави, како би имала што мање права“, казао је Шарец.

Он је рекао да Словенија жели да живи у добросуседским и пријатељским односима са свима у свету.

„Али, не смемо ћутати кад се опет рађају нацистичке, фашистичке и сличне идеје“, казао је словеначки премијер.

„Словенија осуђује објављивање историјске географске мапе која не придоноси јачању европских вредности и добросуседским односима. Европска унија је настала као пројекат којим су превладана историјска оптерећења и мржња међу народима и државама“, објавило је Министарство спољних послова Словеније на Твитеру.

РТС

1 коментар

  1. Добили 2 пута независност што од југословена што од комуниста/усташа и кога све не. Само вратите Српско полуострво коме припада и то је то.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.