Преминула Борка Павићевић, велики антисрпски активиста

Обавештавамо вас да је данас, 30. јуна, у 00:33 часова, у Београду преминула Борка Павићевић, драматург и директор Центра за културну деконтаминацију, саопштила је ова НВО.

борка павићевић
Борка Павићевић / Фото: Покрет слободних грађана

Рођена је 1947. године у Котору, Црна Гора, Југославија.

Дипломирала је драматургију 1971. године године на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, где је и магистрирала 1976. године са тезом „Неореалистичка драма у Србији између два рата“.

У Атељеу 212, у драматуршком одељењу, радила је 10 година (1970-1981.) и у БИТЕФ-у 20 година. Драматург у позориштима у Зеници, Сплиту, Скопљу, Љубљани, Суботици и Београду (1978-1991). Оснивач театра Нова осећајност у старој београдској Пивари (1981). Учесница покрета КПГТ (Казалиште, позориште, гледалишче, театар, 1984-1991.). Уметничка директорка Београдског драмског позоришта, смењена због политичког и јавног деловања (1993). Учесница је Цивилног покрета отпора (1991). Чланица Београдског круга, удружења слободних интелектуалаца, од оснивања.

Оснивач и директор Центра за културну деконтаминацију у Београду (од 1994. године).

Писац колумни у часопису Сусрет, затим недељнику Време, од његовог оснивања, и у дневном листу Данас. Објавила је три збирке есеја: „На екс – Постдејтонска мода“ (Нови Пазар, 1998), „Мода“ (Београд, 1994) и „Глава у торби“ (Београд, 2017) – као и текстове у многобројним часописима, зборницима, дневним и недељним новинама.

Од 1991. године учествовала је у многобројним антиратним акцијама у Београду и другим југословенским градовима, у сарадњи са југословенским организацијама које су се залагале за демократизацију и развој цивилног друштва у Србији и региону, пише у саопштењу Центра за културну деконтаминацију.

Добитник је награде Хирошима фондације за мир и културу 2004; награде „Рутс“ Европске културне фондације за 2009. годину, награде „Освајање слободе“ коју додељује фонд ”Маја Маршићевић Тасић” 2005. године, и носилац је Ордена легије части Републике Француске 2002. године.

Датум и време кремације и комеморације у Центру за културну деконтаминацију биће накнадно објављено, наводи се на крају саопштења.

Подсетимо, Борка Павићевић је била једна од водећих антисрпских НВО активиста, раме уз раме с Наташом Кандић, Соњом Бисерко, Латинком Перовић, Соњом Лихт, Војином Димитријевићем… Широј јавности је постала позната када је у центру Београда организовала изложбу о породици шиптарског терористе Адема Јашарија.

У фебруару 2008.године у београдској галерији ”Контекст” требало је да се одржи изложба ”Одступање” на којој је 11 албанских уметника са Космета требало да представи своја дела. Дрен Маљићи, албански уметник са Космета, желео је београдској публици да приближи лик и дело Адема Јашарија под називом ”Лицем у лице”, међутим, један средновечни мушкарац је улетео у салу и поцепао принт-плакат Јашарија. Када је Борка Павићевић, директорка Центра за културну деконтаминацију, покушала да отвори изложбу, појавио се сликар Зоран Чалија и отео јој микрофон. Но, само десет дана касније на вандредној седници тзв. косовског парламента усвојена је Декларација о независности Косова.

борка павићевић

Сличне антисрпске изложбе и догађаје је касније организовала и у Културном центру Београда, у време док је директор те културне установе била Миа Давид, ћерка писца Филипа Давида.

Она је и један од организатора фестивала „Мирдита, добар дан“, којим Сорошеве НВО покушавају да нам ”приближе”  идеју о српској кривици за све што се дешавало на Космету у другој половини двадесетог века.

Један је од иницијатора и потписника тзв. Декларације о заједничком језику из 2017. године.

1 коментар

  1. Једино добро што је урадила је подизање радне темпертатуре у паклу,“дај шта даш“,јбг !!

Comments are closed.