Православна литургија служена на гробу Свете Фридесвиде, заштитинице Оксфорда

15. јуна служена је Света Литургија на гробу Свете Фридесвиде* (†735), заштитнице Оксфорда.

света фридесвида
Фото: sourozh.org

Гробница, испод које се верује да леже њене мошти, налази се у катедрали Христове цркве у Оксфорду. Света Фридесвида је покровитељ и града и Универзитета у Оксфорду.

Литургију је служио протојереј Стефан Плат из храма Светог Николаја Чудотворца у Оксфорду, саопштила је Руска православна Епархија сурошка.

света фридесвида
Света Фридесвида Оксфордска, икона

На Литургији је учествовао већи број парохијана и студената. Потом су сви могли да се поклоне гробу светитељке.

света фридесвида
Фото: sourozh.org

Света Фридесвида била је ћерка принца Дидана из горњег тока Темзе. Као монахиња, основала је манастир за девице у Оксфорду, посвећен Богородици, који се налазио на истом месту где се данас налази Колеџ Христове Цркве ( Chirst Church College) Касније је у околини овог манастира основан град Оксфорд.

Извор Свете Фридесвиде у Фришаму, Беркс / Фото: Mapio.net

По предању, иако је била игуманија, запросио ју је краљ Елфгар из Мерсија, који се, испуњен телесном пожудом, не поштујући монашки чин преподобне, усудио на такав безумни чин. Иако му је објаснила да је заручена за Небеског Женика – Христа, цар јој је ипак досађивао. Стога је напустила манастир и настанила се у забаченом и пустом месту Бинси, где је живела у пећини, проводећи дане у молитви и посту. Елфгар је неколико пута покушавао да је доведе за жену, али се ипак показало да је Божја воља много јача од његове намере и он је на крају је ослепео.

Црква Свете Фридесвиде у Оксфорду / Фото: Jaggery from Geograph.org.uk

У пустињи Бинси преподобна је удвостручила свој пост и молитву. У својим молитвама она се са посебним поштовањем обраћала светим великомученицама Катарини и Марини, које су јој се, пак, једне ноћи јавиле у виђењу и рекле јој да удари о земљу својом игуманским штапом. На том месту се појавио чудотворни извор. Касније је вода са овог извора излечила Елфгарово слепило.

Целебни извор Свете Маргарите у Бринсију, Оксон / Фото: Irina Lapa

Света Фридесвида се прославила свом побожношћу и аскетским подвизима, али и по чудима. Њено житије говори о исцелењу једног паралитика, који је замолио преподобну да га загрли и целива, у име Христово. Када му је светитељка услишила молбу, он се потпуно излечио од дугогодишње болести.

света фридесвида
Црква Свете Маргарите у Бинсију, Оксон / Фото: Panoramio.com

Света Фридесвида се мирно упокојила 735. године у Бинсију. Њене свете мошти и данас почивају у Оксфорду. Слави се као заштитница овог града, али и Оксфордског универзитета. Православна црква празнује њен спомен 19. октобра (упокојење) и 12. фебруара (пренос моштију) по јулијанском календару.

Превод с енглеског и македонског: Хронограф

*Фридесвида = грациозна, верна

Хронограф / Orthodox Christianity / Благовести