ТРАЖЕ ПОМОЋ БУГАРА: Расколничка Македонска православна црква признала БПЦ за мајку цркву

Писмом Софији синод неканонске цркве у Скопљу тежи заобилазној аутокефaлности.

македонска православна црква

Синод неканонске Македонске православне цркве (МПЦ) упутио је писмо Бугарској православној цркви (БПЦ) којим, како је у недељу објављено у Скопљу, од патријаршије у Софији тражи да им буде мајка црква и да их убудуће представља у православном свету.

После редовне седнице Синода МПЦ, на којој је једногласно одлучено да се на тај начин потражи могућност признавања аутокефалног статуса ове црквене организације коју од далеке 1967. и једностраног издвајања од мајке Српске православне цркве (СПЦ), није признала ниједна помесна црква у свету, писмо Софији упућено је 9. новембра ове године. У акту су наведени „одређени предлози и захтеви сестринској цркви“

– Македонска православна црква – Охридска архиепископија препознаће и признаће Бугарску православну цркву – Бугарску Патријаршију као Мајку Цркву, која прва прихвата и признаје њену автокефалност, исту обзнањује и актуелизује, представља и заступа је пред Васељенском патријаршијом и пред другим помесним црквама, прецизира се у поменутом писму МПЦ упућеном у Софију.

Актом се захтева од БПЦ да успостави „евхаристијско јединство са обновљеном Охридском Архиепископијом у лику Македонске православне цркве“.

Евентуалним прихватањем предлога из Скопља, потписивањем договора, како је наведено у писму из Скопља, захтева се успостављање јединства што би била основа за „евхаристијско јединство и са епископима осталих помесних православних цркава“.

Нада за прихватање предлога Синода БПЦ, како се закључује, заснована је на тежњи „за добро свеукупне црквене пуноте“.

Да је писмо упућено у Софију, потврдио је и владика МПЦ Наум у разговору за бугарску телевизију БТВ, оценом да се отвара нова страница у питању црквеног статуса МПЦ, јер, како је рекао, аутокефалност МПЦ-ОА није призната из политичких разлога.

– БПЦ има шансу самим признањем МПЦ-ОА да постане мајка МПЦ-ОА. То је ретка историјска шанса, коју БПЦ не треба да пропусти, изјавио је, додајући да Македонија и Бугарска имају заједничку религиозну историју. – Ми смо били део Бугарске егзархије. Људи су тада (крајем 19. и почетком 20. века) били подељени између Егзархије и Цариградске патријаршије, али већина је била егзархиста“.

Монашка најава

македонска православна црква
Фото: Pinterest

Најаву званичног захтева синода неканонске цркве у Скопљу, бугарској патријаршији, за прихватање мајке цркве, изнео је у августу ове године игуман манастира Бигорски, (св. Јована Крститеља) МПЦ Партениј (Фидановски) изјавом за бугарски портал Двери православља.

Оценио је да БПЦ и данас исказује метеринску љубав према православним верницима из Македоније, и, како вели, управо због тога, треба признати аутокефални статус Македонске цркве.

– БПЦ јесте једина, права и достојна Црква-мајка Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, изрекао је Партениј, уз тумачење да би се признавањем аутокефалности МПЦ, „заувек учврстило братство између македонског и бугарског народа“.

У међувремену и други македонски медији најављују повратак Бугарске егзархије у Македонију.

Занимљиво је да се и у писму Синода МПЦ-ОА, ни у емисијама Бугарске телевизије не помиње обавезујуће признавање аутокефалности од стране Бугарске цркве, питање које је наводно 50 година било централно у српско-македонском црквеном спору, но само признање ради евхаристијског јединства и, од Синода МПЦ-ОА заступање идеје о аутокефалности пред Васељенском патријаршијом.

 Новости/Хронограф