Са Врачара до Холивуда: Душица је побегла из ратног Београда, живела у логору, па постала маћеха коју је обожавала светска елита

По задивљујућој биографији Дениз Хејл, рођене у Београду под именом Душица Радосављевић, могли би се написати романи. Била је блиска пријатељица свих чије име нешто значи, бивша супруга Винсента Минелија и краљица америчких елитиних кругова, а ово је прича о њеном животном путу преко трња до звезда.

дениз хејл
Фото: AP / Peter Barreras

Душица Радосављевић, у Америци познатија као Дениз Хејл, у раној младости побегла је из Југославије, тачније из Београда где је живела у сиромаштву, и отишла у Италију. Она данас за себе прича да је имала невероватно много среће и да је водила привилегован живот, али у раним годинама њеног детињства ништа није указивало да ће живети у невероватној раскоши и да ће бити жена која је уплетена у све послове елите  друштва.

Преко трња до звезда

Детињство и тинејџерске године провела је са баком и деком на Врачару, у улици Проте Матеје, јер су њени родитељи често били одсутни – отац јој је био краљев официр. Потом је као шеснаестогодишњакиња, одмах после рата, отишла на једну екскурзију и решила да се више никада не врати – јер њена породица нашла се у комунистичкој немилости и све им је узето. Она и неколицина њених пријатеља пронашли су човека који ће их својим чамцем пребацити у Италију. Била је избеглица без докумената, а живела је у избегличком логору. Почела је да ради као манекенка за неке мање модне куће и тада је упознала свог првог супруга, богатог Италијана Ђузепеа Ђигантеа.

„Отишла сам из Југославије као девојчурак. Живела сам без докумената у избегличком логору у Италији где сам радила као манекен за другоразредне модне куће. Било ми је веома тешко, али увек сам била убеђена како ће нешто дивно да се догоди у мом животу. Осећала сам да ће нешто дивно да стигне за мене. Тако сам упознала свог првог мужа, за кога пре удаје нисам знала да је толико богат. Имала сам тада 16 година, пет хаљина, две ташне и три пара ципела. Било ми је тешко, али сам осећала да ме чека нешто дивно”, рекла је пре 20 година за Глас јавности Душица, коју цела Америка зна као Дениз Хејл.

Са првим мужем је пропутовала цео свет, како сама каже, на једном таквом путу по Индији показао јој је девојку њених година која се продаје за ситан новац. Тада је схватила да је избегла такву судбину.

Царица Сан Франциска

С првим супругом пропутовала је цео свет. Али, брзо је уследио развод и Душица одлази у САД где упознаје Винсента Минелија, чувеног режисера и оца славне Лајзе Минели. Удаје се за њега и тако постаје маћеха славној холивудској диви којој је и данас велика подршка.

Брак с Минелијем био је њена улазница у свет гламура. Тако је у Лос Анђелесу ушла у високо друштво звезда и богаташа попут Ричарда Бартона, Елизабет Тејлор, Софије Лорен и других. Почела је да се дружи с великим звездама и полако стварала углед у Холивуду, а убрзо је у овим круговима постала позната и као “царица Сан Франциска” јер су мушкарци падали пред њом на колена, и то не било какви – но они успешни и паметни.

Трећа срећа

Са Минелијем је постала краљица друштвених кругова, али трећи брак донео јој је невероватно богатство и светски углед. Познанство са Прентисом Кобеом Хејлом, једним од најбогатијих Американаца, брзо је прерасло у нешто више. Постала је његова љубавница, оставила Минелија и преселила се у Сан Франциско. И данас тврди да је он био највећа љубав њеног живота.

Кобеова тадашња супруга Мариалис знала је за његову аферу с Душицом те је 1969. године, када је схватила да неће моћи да спаси брак, починила самоубиство.

– Винсент је био диван човек, али нисам могла против себе. Кад смо се упознали Прентис је био у браку. Никад се нисмо покајали. За двадесет седам година, колико смо провели заједно, само три недеље били смо раздвојени. Одувек сам била својеглава и свима говорила шта да раде. Једино је он био јача личност од мене – признала је својевремено.

Душица је у то време организовала најпопуларније забаве у граду, дружила се чак и с Регановима, а после Титове смрти на његову сахрану дошла је као члан америчке делегације. Данас је и даље једна од најугледнијих чланица холивудске друштвене елите и време проводи с многим звездама, а бави се и хуманитарним радом.

– Волим богат друштвени живот, али и те како умем да ценим стабилност, време проведено са једним или двоје блиских пријатеља. Волим да сам сама. Мој ранч је место на ком сам најсрећнија – рекла је она.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ali Mahdavi (@alimahdaviparis)

Никад не тужи српску маћеху

Ова Српкиња открила је и да је у себи увек сачувала онај карактеристични српски понос, пркос и неустрашивост. Испоставиће се да су јој управо те карактеристике биле потребне после Хејлове смрти када су његова деца покренула судски поступак како би је лишили наследства.

“Ако хоћете у бој, имаћете српски рат”, рекла им је тада удовица, а после пет година процес је окончан у њену корист. Пријатељи су јој тада поклонили јастук на коме је писало “Никад не тужи српску маћеху.”

„Прентис је био права љубав мог живота, а Тито прави непријатељ“, објашњава Дениз да је као права Српкиња веровала да и непријатеља треба поштовати.

Као гост принчевског пара Карађорђевић дошла је у краљевску палату.

„Првог дана боравка на двору, у журби нисам обратила пажњу на апартман где сам била смештена, али те ноћи открила сам да не могу да спавам. Мислила сам о соби и осећала као да зидови желе да ми причају“, рекла је Дениз.

Следећег јутра је разговарала са својим домаћином, принцом Александром, о апартману и он јој је одговорио да је то државни апартман у коме су боравили Хрушчов, Кастро и остали комунистички диктатори. Само ми није рекао да је то био Титов апартман.

„Ја која сам била уништена од стране Тита, сада сам његов гост. Верујем да он никада није намеравао да ми врати било шта. Али одузимајући све од мене, на неки чудан начин, он ми је дао живот који ми је омогућио да се вратим, и на моје изненађење, да останем на двору који је током владавине комунизма припадао само њему“, рекла је Хејл.

Ужас српских болница

Дениз наглашава да је захваљујући принчевском пару Двор отворен за јавност и покренуте многе хуманитарне акције.

„Принцеза Катарина је пре много година почела да помаже народу у Југославији. Нико се не би тако предано посветио том позиву. Позвала ме је и рекла :“Треба нам помоћ. Желим да дођеш овамо јер желим да ти покажем шта се овде дешава.“ Провела сам са њом четири дана по болницама. Никада такав ужас нисам видела у животу. Схватила сам тада како крхка судбина може да буде“, рекла је Дениз пре двадесет година, у интервјуу за Глас јавности,  у салону Белог двора где, иначе, одседа када борави у Београду.

дениз хејл
Фото: Darla Khazei, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

На првом званичном отварању Белог двора за јавност међу званицама на донаторској вечери највише пажње и погледа радозналаца привукла је дама у отменом комплету са индијским мотивима. Одисала је укусом, стилом, највише богатством и манирима светског џет сета.

Том приликом поклонила је амбулантна возила Хуманитарном фонду принцезе Катарине за београдске болнице.

Ивана Милошевић, Сити магазин / Хронограф / Стил

1 коментар

  1. Родиш се као принц и увек будеш принц. Крв је карактер, пут живота. Карактер наилази на лешинаре и мора да се бори, да их победи, да сачува себе. Борба је обавезна без обзира на карактер.
    Њен предак је поносан на њу. Срећна жена. Нека је Бог чува!

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.