Прича о Злом вуку: Амерички полицајац разоткрио корумпиране колеге, па је морао да побегне у Русију

Пошто је шест година прогоњен, малтретиран и праћен, решио је да побегне из земље.

бивши амерички полицајац
Фото: Олга Леонова, Wikipedia

Бивши амерички полицајац, који је разоткрио масовну корупцију у полицији, морао је да побегне из земље након што се истрага окренула против њега, а ЕфБиАј му упао у кућу. Уточиште је нашао у Русији, где је затражио азил, а ако се врати у рођену земљу, прети му 35 година затвора.

Пошто је напустио Марински корпус САД, Џон Марк Дуган је желео нешто авантуристичкије од посла у канцеларији, па је тако постао полицајац. Након шест година напустио је полицију у Палм бичу на Флориди, запањен очигледном криминалном активношћу коју је тамо видео.После изласка из полиције покренуо је блог, дајуц́и поштеним полицајцима форум на којем могу анонимно да дискутују и прикажу незаконито понашање од стране виших службеника закона.Шест година је прогоњен, малтретиран и праћен, а ЕфБиАј је упао у Џонову кућу и запленио сву његову дигиталну опрему, чак су му дали и кодно име „Зли вук“.

ЕфБиАј је пратио њега и његову породицу, због чега је одлучио да побегне из земље. У САД је оставио супругу и децу. Пошто му је пасош био заплењен, морао је да се преруши и ушуња у Канаду како би избегао америчку царину, за коју је сумњао да га има на листи путника којима је забрање излаз из земље. Дуган је затим одлетео из Торонта у Истанбул и укрцао се на још један лет до своје крајње дестинације, Москве.

Прича „Злог вука“

У документарцу за РТ испричао је своју невероватну причу.

– Имали смо типа који се зове Брент Рабан и он је био наредник. Имао је малу групу својих људи, а он се само шетао около, малтретирао и брутално тукао мањине. Пошто би их пребили и оставили их у крви, сликали су их и њихове фотографије објављивали су на Фејсбуку. У опису су стављали како су пали низ степенице – рекао је Дуган.

Дуган је због тога пријавио лоше понашање својих колега, али се све завршило тако што је он постао предмет истраге.

– Нису желели да истраже Рабана и уместо тога почели су да истражују ко им је послао те постове, ко цинкари те полицајце који су ишли около и чинили злочине. Тако су дошли до мене – рекао је он.

После тога морао је да да отказ на послу, а 2009. године покренуо је сајт на којем су полицајци могли да пријаве лоше колеге. Разоткрио је неке од високих званичника полиције у Палм бичу, међу којима је био и шериф овог округа. Како се наводи у документарцу, шерифова десна рука решио је да предузме одређене акције против Дугана, а он је наводно претио и његовој супрузи, рекавши јој да пренесе супругу да угаси сајт. Бивши полицајац тако се нашао под надзором.

– Почео сам да виђам непозната возила испред куће, људи су правили фотографије – испричао је он.

После тога ЕфБиАј је упао у његову кућу, тражећи доказе о сајбер криминалу. Пошто му је претило 35 година затвора, Дуган је решио да напусти земљу.

– Искрено, не желим да се вратим кући. Моја земља ме је издала – рекао је он. Дуган је добио азил у Русији, а на питање да ли мисли да је урадио праву ствар, одговорио је искрено.

– Да, урадио сам праву ствар – закључио је он.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.