НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: У фиоци им била изгубљена шаховска фигура вредна више од милион евра

Шаховска фигура, која је фалила у средњовековном сету откривеном пре скоро 200 година, пронађена је у дому једне единбуршке породице.

шаховска фигура
Фото: АП

Шаховска фигура, која је фалила у средњовековном сету откривеном пре скоро 200 година, пронађена је у дому једне единбуршке породице.

Нико из породице није имао појма да фигура припада „Луисовом шаховском сету“, а могла би да на аукцији достигне и милион фунти (1,1 милиона евра).

Сет је пронађен на Луисовом острву 1831. године, али се за пет фигура није знало где су.

Деда садашње генерације породице из Единбурга, у чијем власништву се налази једна од фигура, био је трговац антиквитетима, а купио је фигуру за пет фунти 1964. године.

Ни он сам није знао за значај девет центиметара високе фигуре, направљене од кљова моржа, па је антиквитет пуних 55 година лежао у поседу породице и нико од чланова није имао појма шта поседују.

Када је откривен „Луисов шаховски сет“ имао је 93 предмета, од чега 78 фигура, 14 жетона за бекгемон и једну копчу за каиш.

Данас су 82 предмета изложена у Британском музеју у Лондону, док се остатак налази у Националном музеју Шкотске у Единбургу.

Консензус археолога је да је сет направљен у Трондхајму у Норвешкој у 12. веку, али неки стручњаци предлажу да порекло води из других нордијских земаља.

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.