Сазнајемо: Београдски „Бувљак“ продат компанији „Коперникус“ за 20 милиона евра

„Коперникус“ је у јавном надметању победио компанију „Лидл“.

бувљак
Фото: Google maps Printscreen

Парцела у Блоку 43 у Новом Београду, на којој се тренутно налази отворени тржни центар, популарни „Бувљак“, продата је данас компанији „Коперникус“ за 20 милиона евра, сазнаје Телеграф Бизнис.

Почетна цена земљишта површине 20.500 квадратних метара (2,05 хектара) била је 14,2 милиона евра, а „Коперникус“ је на јавном надметању победио компанију „Лидл“.

Нови власник ће на парцели моћи да изгради објекте укупне површине 65.300 квадратних метара. А и раније је било речи о томе да ће ту бити градња комерцијалног објекта, односно пословни садржаји али и стамбене зграде, с тим да стамбена намена може бити заступљена највише 80 одсто.

Свакако, за све што се буде градило на овој локацији сагласност ће давати Комисија за планове Скупштине Града Београда.

Како је рекао заменик градоначелника Горан Весић, поред прихода од продатог земљишта, у буџет града биће уплаћен и допринос за уређивање грађевинског земљишта који ће инвеститору бити обрачунат у поступку прибављања грађевинске дозволе.

– За учешће на лицитацији пријавила су се три заинтересована инвеститора, а највећу понуду за локацију од два хектара дало је предузеће чија је претежна делатност изградња стамбених и нестамбених зграда – рекао је Весић.

Подсетимо, „Коперникус“ је крајем прошле године продао кабловског оператера у свом власништву, „Коперникус текнолоџи“, компанији „Телеком Србија“ за 200 милиона евра, да би недуго затим купио телевизије Прва и О2 за 180 милиона евра.

Надлежни су садашњем Бувљаку већ пронашли и нову локацију. Подсетимо, прво се говорило како ће се бувљак преселити иза Блока 45, код насеља Др Иван Рибар, али је дошло је до промене планова па ће највећа градска тржница завршити иза Новог бежанијског гробља, у непосредној близини Кванташа, односно „Велетржнице Београд“.

бувљак
Фото: Д. Миленковић, РАС Србија

Отворени тржни центар са радом је почео 1994. године.

Телеграф Бизнис