Руска православна црква: Све помесне цркве да подрже СПЦ у Црној Гори

0

Свети синод Руске православне цркве (РПЦ) позвао је све помесне цркве да подрже канонску Српску православну цркву у Црној Гори, наводи се у посланици патријарха и Синода објављеној на сајту Московске патријаршије.

руска православна црква
Фото: Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси

„Обраћамо се свим помесним православним црквама да подрже канонску цркву у Црној Гори. Опасност која се надвила над њом нико од нас не треба да схвати као далеку или туђу. Оно што данас покушавају да наметну верницима у Црној Гори, сутра може снаћи сваку цркву“, наводи се у посланици.

Архијереји Руске православне цркве назвали су закон о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори, „чином подршке раскола слабљењем канонске Цркве и покушајем да се она стави у понижавајућу и опасну зависност од државе — тим пре неправедну, јер је Црна Гора секуларна држава“.

„Самовољно и илегално упадајући у област канонског права власти земље негирају очигледан и лако доказив континуитет канонске Цркве, инсистирајући на њеној пререгистрацији, чиме се Црква ставља ван правног оквира и поставља под удар агресивног национализма“, истиче се у посланици.

Синод је такође апеловао на светску заједницу да спречи кршење права верских заједница у Црној Гори, подсетивши да је Европска комисија за демократију путем права раније поставиле озбиљне примедбе на нови закон о верским слободама.

„Очигледно је да се овим законодавним актом игнорише воља значајног дела становништва у земљи“, оцењује Синод и додаје да „треба истаћи да је државно руководство земље заправо грубо прекршило принцип одвајања верских заједница од државе, формално утврђен Чланом 14 Устава Црне Горе и које се отворено упустило у стварање ’нове цркве‘ која би служила њиховим политичким интересима“.

руска православна црква
Патријарх Кирил

У посланици Синод позива власти ове балканске државе да ревидирају политику коју воде, „да се саберу и уместо митских ’великосрпских шовиниста‘ у православним верницима виде своје дедове, очеве и мајке, браћу, сестре и децу“.

Скупштина Црне Горе је раније већином гласова владајуће коалиције усвојила Закон о слободи вероисповести и веровања и правном положају верских заједница. Српска православна црква се плаши да ће након усвајања овог закона почети одузимање српске црквене имовине и њена предаја непризнатој у православном свету црногорској „аутокефалној“ цркви.

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве позвала је вернике у Црној Гори да учествују у Сабору 21. децембра у Никшићу. Испред Саборног храма Светог Василија Острошког у центру града окупило се око шест хиљада људи. Учесници су тражили од државе да потпише споразум са Српском црквом, одустане од одузимања њене имовине и врати или надокнади оно што је раније одузето.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.