Руска православна црква: Све помесне цркве да подрже СПЦ у Црној Гори

Свети синод Руске православне цркве (РПЦ) позвао је све помесне цркве да подрже канонску Српску православну цркву у Црној Гори, наводи се у посланици патријарха и Синода објављеној на сајту Московске патријаршије.

руска православна црква
Фото: Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси

„Обраћамо се свим помесним православним црквама да подрже канонску цркву у Црној Гори. Опасност која се надвила над њом нико од нас не треба да схвати као далеку или туђу. Оно што данас покушавају да наметну верницима у Црној Гори, сутра може снаћи сваку цркву“, наводи се у посланици.

Архијереји Руске православне цркве назвали су закон о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори, „чином подршке раскола слабљењем канонске Цркве и покушајем да се она стави у понижавајућу и опасну зависност од државе — тим пре неправедну, јер је Црна Гора секуларна држава“.

„Самовољно и илегално упадајући у област канонског права власти земље негирају очигледан и лако доказив континуитет канонске Цркве, инсистирајући на њеној пререгистрацији, чиме се Црква ставља ван правног оквира и поставља под удар агресивног национализма“, истиче се у посланици.

Синод је такође апеловао на светску заједницу да спречи кршење права верских заједница у Црној Гори, подсетивши да је Европска комисија за демократију путем права раније поставиле озбиљне примедбе на нови закон о верским слободама.

„Очигледно је да се овим законодавним актом игнорише воља значајног дела становништва у земљи“, оцењује Синод и додаје да „треба истаћи да је државно руководство земље заправо грубо прекршило принцип одвајања верских заједница од државе, формално утврђен Чланом 14 Устава Црне Горе и које се отворено упустило у стварање ’нове цркве‘ која би служила њиховим политичким интересима“.

руска православна црква
Патријарх Кирил

У посланици Синод позива власти ове балканске државе да ревидирају политику коју воде, „да се саберу и уместо митских ’великосрпских шовиниста‘ у православним верницима виде своје дедове, очеве и мајке, браћу, сестре и децу“.

Скупштина Црне Горе је раније већином гласова владајуће коалиције усвојила Закон о слободи вероисповести и веровања и правном положају верских заједница. Српска православна црква се плаши да ће након усвајања овог закона почети одузимање српске црквене имовине и њена предаја непризнатој у православном свету црногорској „аутокефалној“ цркви.

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве позвала је вернике у Црној Гори да учествују у Сабору 21. децембра у Никшићу. Испред Саборног храма Светог Василија Острошког у центру града окупило се око шест хиљада људи. Учесници су тражили од државе да потпише споразум са Српском црквом, одустане од одузимања њене имовине и врати или надокнади оно што је раније одузето.

Спутњик