Копали темељ за зграду, наишли на археолошко налазиште из римског доба

0

Откриће се налази на мање од метара дубине, што је једна од његових посебности.

сисак
Сисак / Фото: Depositphotos

У центру Сиска, приликом копања темеља за будућу стамбену зграду, пронађено је ново богато археолошко налазиште из времена римске Сисције.

Проналазак није неочекиван, с обзиром на то да је локалитет у центру бившег седишта античке провинције Панониа Савиа, а границе Сисције означене градским бедемом поклапају се управо са центром данашњег Сиска.

Налаз се налази на мање од метар дубине, што је једна од његових посебности, преноси Хина.

Како каже водитељ истражних радова, виши кустос Градског музеја у Сиску Росана Шкргуља, пронађени су сачувани темељи и зидови луксузне стамбене зграде, која је кроз историју у више наврата дограђивана и преграђивана.

Осим римске цигле, за те радове су коришћени и други материјали, као што је камен, а пронађени су делови мозаика и гипса.

Пронађене алатке говоре о томе да се са тог места касније, у средњем веку, извлачио грађевински материјал.

На локалитету су пронађене и крхотине керамике, метални предмети, ковани новац…

О даљој судбини налазишта одлучиће стручњаци Министарства културе Хрватске, а досадашња пракса је била да се налазиште обради, сними и заштити и да се изградња објеката настави, наводи Хина.

Агенција додаје да су таква налазишта, као ово у центру Сиска, редовна појава и обично „ноћна мора“ за инвеститоре, јер, поред тога што им због обавезних истражних радова одлажу завршетак пројекта, они имају обавезу и да их финансирају.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.