Без Срба и Руса, али са ХРВАТИМА И АЛБАНЦИМА: Свет обележава 80 година од почетка II светског рата, а један потез је БАЦИО СЕНКУ на читав догађај

У пољском граду Вјелуњ данас се обележава 80. годишњица од почетка Другог светског рата, али сенку на свечаност бацио је, у најмању руку, чудан критеријум организатора за позивање гостију.

вјелуњ
Фото: Танјуг / АП / РАС Србија

Без Србије и Русије

Србија и Русије нису добиле позивнице, иако су биле део антифашистичке борбе. Упркос милионским жртавама њихових представника у Вјелуњу данас нема, али места је било за хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић, иако је током Другог светског рата у Хрватској на снази био усташки решим који је под патронатом управо нацистичке Немачке чинио најстрашније злочине над Јеврејима, и првенствено Србима. Међу лидерима 40 земаља и око 250 гостију, нашле су се и Албанија и Црна Гора, али није познато да ли је тамо и Косово.

80. годишњица почетка Другог светског рата / Фото: Poland Out / ЕПА

Овим поводом огласио се данас и српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

– Није било разлога за овакву политизацију при позивању у Пољску на обележавање годишњице почетка Другог светског рата – рекао је Дачић данас коментаришући изостанак позива Србији и Русији да присуствују, а позивање Немачке и Хрватске.

Дачић је оценио да је позивање „ствар организатора“, а приметио је да су позване само чланице ЕУ, НАТО и земље такозваног Источног партнерства у коме су бивше совјетске републике, што је „искривљавање и ревизија историје“.

– Ако је разлог непозивања Русије што је узела део Пољске, па и Немачка их је напала па је позвана, не знам критеријуме позивања – рекао је Дачић.

Из Москве данас се нико није оглашавао поводом непозивања у Вјелуњу, али раније је саопштено да се догађаји којима се обележава био какав битан тренутак из Другог свтског рата, а на које Русије није позвана, сматрају непотпуним.

– Било какви меморијални догађаји у било којој земљи света, који су посвећени годишњици Првог и Другог светског рата, без учешћа наше земље не могу се сматрати потпуним – рекао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

Русија је иначе и раније изостављана са сличних догађаја, попут годишњице искрцавања у Нормандију.

Како је кројен списак званица?

Према речима организатора, канцеларије председника Пољске Анджеја Дуде, нису позване све земље победнице, него државе Европске уније, НАТО-а и Источног партнерства (Азербејџан, Јерменија, Белорусија, Грузија, Молдавија и Украјина).

Са овог списка нема представника Белорусије, с обзиром да је председник те земље Александар Лукашенко одбио да присуствује из солидарности са Русијом. У Пољску није дошао ни председник Јермерније, јер је како је наведено, имао планиране друге обавезе.

Позив да присуствује одбио је и председник Европског савете Доналд Туск, због како је рекао, „због дневнополитичких позивница“. Туск, иначе бивши премијер Пољске и акуелног режима Јарослава Качињског, рекао је да не иде на свечаност јер „немам ни најмању сумњу да организатори поступају тако да ставе до знања да не желе да ме виде тамо“.

Туск је иначе добио позивницу у последњм тренутку, што је у канцеларији пољског председника објашњено речима да ЕУ није држава и да Туск може на свечаност само заједно са осталим бившим председницима и премијерима Пољске.

У Пољску није дошао ни Доналд Трамп, али из других разлога. Његов долазак очекивао се са великом пажњом, али је отказан долазак због урагана „Доријан“ чији се удар на америчко тло очекује ускоро. Ипак, Трамп је послао своју десну руку Мајка Пенса, тако да ће америчка делегација имати своје представнике.

Председник Немачке се извинио

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер и његов пољски колега Анджеј Дуда отворили су данашњу комеморацију поводом 80. годишњице почетка Другог светског рата.

После минута ћутања, Дуда се захвалио Штајнмајеру на доласку, а потом је немачки председник затражио опроштај за најкрвавији сукоб у историји.

– Сагињем главу пред жртвама напада на Вјелуњ. Сагињем главу пред пољским жртвама немачке тираније и молим за опроштај – рекао је Штајнмајер на пољском и немачком језику.

Он је истакао да су Немци починили злочине против човечности у Пољској и да свако ко каже да је терор националсоцијалиста над Европом маргинални догађај у историји Немачке тај став може да задржи за себе.

– Ми никада нећемо заборавити. Ми желимо да памтимо и увек ћемо се сећати – рекао је Штајнмајер.

Председник Пољске Анджеј Дуда рекао је да је напад нацистичке Немачке на Пољску био „чин дивљаштва“ и да представља „ратни злочин“.

– Уверен сам да ће ова церемонија остати забележена у историји као део пријатељства Немачке и Пољске – додао је Дуда.

Шефови држава касније ће посетити музеј у Вјелуњу и разговарати са онима који су 1. септембра 1939. године преживели напад.

Србија у Паризу била у другом плану: Подсетимо, током обележавања стогодишњице примирја у Првом светском рату 11. новембра прошле године у Паризу, због грешке са распоредом седења Србија је била потиснута у други план.

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони упутио је после тога извињење председнику Србије Александру Вучићу и српском народу због протокола и распореда седења на свечаности обележавања.

Хашим Тачи добио је на церемонији у Паризу место иза Владимира Путина, што су многи прокоментарисали као скандал. Због овакве ситуације, која је бацила сенку на читав догађај, дипломатски представници појединих земаља тражили су објашњење од Француза који су објаснили да је распоред прављен по абецедном реду.

М. Б, Блиц