Кломпе и „плава крв“: Откривена 24 године чувана тајна о последњим тренуцима принцезе Дајане!

Доктор МонСеф Дахман, који је примио те ноћи принцезу Дајану у критичном стању, коначно је испричао све о кобној ноћи.

принцеза дајана
Принцеза Дајана / Фото: ЕПА

Утврђено је да јој је покидана горња лева плућна вена, на месту где се спаја са срцем.

– Спавао сам у просторији за одмор, када ме је дежурни анестезиолог пробудио и рекао да имамо хитан случај – почео је причу доктор и открио да у том моменту нису знали о коме је реч, али је један анестезиолог препознала и занемела:

– Принцезу Дајану су одмах послали на рендген где се установило да има опасно унутрашње крварење. У том моменту, како јој још увек нису установили крвну групу примила је јединицу нулте крвне групе. Негде око два сата после поноћи, доживела је други срчани застој – рекао је.

С обзиром да је принцеза Дајана била у веома критичном стању, био је неопходан хитан хируршки захват, тако да није било времена да се пребаци у операциону салу. Захват је направљен на лицу места и тада је откривено да јој је оштећена срчана марамица.

– Направио сам све како би могла да дише, срце јој није радило како треба јер није добијало довољно крви. Прошло је пола сата, знали смо да нам је потребно чудо. Позван је најбољи француски кардиохирург, пробудили су га и извукли из кревета да би дошао – додао је лекар.

Утврђено је да јој је покидана горња лева плућна вена, на месту где се спаја са срцем. Иако су успели да санирају оштећења већ је било касно, принцезино срце је стало још пре операције, а вештачким путем смо је одржавали у животу.

– Пробали смо масажу срца, дефлибрилатор, давали адреналин, али није било спаса – закључио је Дахман.

Хирург Монсеф Дахман се у ексклузивном интервјуу присетио својих напора да спасе живот принцезе Дајане / Фото: Дејли мејл

– Борили смо се, све смо пробали, када радите у оваквој ситуацији, не примећујете да пролази време. Болница је један од најбољих хитних центара у Француској. Успевали смо да спасимо људе у много горем стању од ње. Поносили смо се тиме. Али њу нисмо успели – додао је.

Ту ноћ Дахман никада неће заборавити, а читава ситуација добила је и један бизаран детаљ.

– Тек следећег јутра, приметио сам да су ми кломпе крваве. На њима је било Дајанине крви. Нисам стигао да их очистим, а једног од наредних дана, пришао ми је човек док сам био у кругу болнице и рекао ми да жели да купи моје кломпе, јер оне на себи имају „плаву крв“. Фасцинантно је докле су људи спремни да иду – закључио је доктор.

Фото: Shutterstock

Daily Mail

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.