СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Нашли насеље старо 7.500 година!

0

Стручњаци потврдили да на археолошком локалитету Свињаричка чука постоје остаци из праисторијских и протоисторијских заједница. Ради се о артефактима типичним за старчевачку културу.

свињаричка чука
Тим археолога на Свињаричкој чуки / Фото: И. Митић

После друге фазе истраживања у долини Свињаричке реке стручњаци су закључили да многобројни археолошки остаци указују „на константно насељавање речне терасе од стране праисторијских и протоисторијских заједница“. Резултати овогодишњих истраживања показали су да је овај простор, у непосредној близини касноантичког локалитета Царичин град, био насељен у доба средњег неолита, позног неолита, као и током средњег и позног бронзаног и старијег гвозденог доба, односно у периоду од шестог до првог миленијума пре нове ере.

Истраживања су обављана у оквиру две археолошке сонде у којима је укупно истражено 180 квадратних метара. Најстарији до сада откривени остаци могу се датирати у шести миленијум пре нове ере, а ради се о артефактима типичним за старчевачку културу. Истраживачки хоризонт становања, површине око 36 метара квадратних, садржи не само велики број алатки, уломака керамике и фрагмената фигурина, но и могуће остатке поднице пећи. Истраживачи указују на то да откривени слој рушевине, који се састоји од малобројних остатака архитектонских елемената који су интензивно горели, указују на грађење у техници плетира и лепа који прекрива различите керамичке посуде, алате и друге налазе.

– Будуће анализе органских остатака са зидова посуда показаће да ли се њихов оригинални садржај очувао и после 7.500 година. У млађим слојевима откривени су остаци угла куће и уломци керамике који се прелиминарно могу датовати у други миленијум пре нове ере, односно у средње или позно бронзано доба. Речна тераса на којој лежи локалитет била је насељена и током старијег гвозденог доба односно током првог миленијума пре нове ере – истиче Барбара Хорејш, директорка Института за оријенталну и европску археологију (ОРЕО) из Беча.

На ову чињеницу указују остаци јама, архитектуре и уломци керамике пронађени на локалитету. Стручњаци додају да се најмлађи археолошки остаци могу довести у везу са суседним локалитетом Царичин град односно са позноантичким и византијским периодом.

Они истичу да су резултати овогодишње кампање, спроведене од средине прошлог до средине овог месеца, испунили њихова амбициозна очекивања и да су пружили солидну основу за даља истраживања и подробније анализе откривених остатака. Како је најављено, истраживања која се планирају за наредну годину треба да дају детаљније податке и дубљи увид у прошлост овог региона који је био насељен раним пољопривредним заједницама у области Пусте реке, пре око 8.000 година.

Тим археолога на Свињаричкој чуки /Фото: И. Митић

Земљорадња

Археолошка ископавања у лесковачком крају део су ширег контекста истраживања пута неолитизације Европе. Стручњаци се баве проучавањем појаве земљорадње и тог начина живота који се ширио са Блиског истока ка југу Европе и даље ка северу континента.

Првобитно насељавање

Пројекат, чији је фокус првобитно насељавање Лесковачке котлине у неолитском периоду, почео је пре две године претрагом терена када је и откривен локалитет Свињаричка чука где су прошле и ове године спроведена једномесечна истраживања.

Ископавања се обављају у оквиру сарадње стручњака из Аустрије, Археолошког института из Београда и лесковачког Народног музеја. Пројекат је финансиран од Аустријског истраживачког фонда. Реализује га аустријско-српски тим експерата и студената из више европских земаља. Трајаће још две године.

Игор Митић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.