Нови „власник“ Мегатренда ојадио многе Лесковчане?

Вест да је Дејан Ђорђевић купио приватни Универзитет „Мегатренд“ у Београду подигла је прашину посебно у Лесковцу где је овај доктор медицине и дипломирани правник, како пише на његовом Твитер профилу, рођен. Југмедии се наиме, после објављивања текста свакодневно јављају читаоци који тврде да је овај бизнисмен наводно преварио многе Лесковчане, оне који живе у граду на Ветерници и у иностранству.

Дејан Ђорђевић
Дејан Ђорђевић / Фото: Твитер

Један од наших саговорника, а школски друг Ђорђевића, објашњава да је нови власник Мегатренда похађао ОШ „Васа Пелагић“ у Лесковцу и да је био „лош ђак“, те да се после завршене средње школе изгубио из града.

Сликару из Лесковца остао је дужан преко 300.000 динара

„Знам да је био у Немачкој, не знам шта је тамо радио. Слушао сам разне приче да је као преварио тамо неке наше људе, узео, а није вратио новац, али не могу да их препричавам пошто нисам проверавао“, прича овај Лесковчанин и са чуђењем се пита одакле Ђорђевићу „оволике дипломе и звања“.

Према његовим и наводима људи које се жале да им је Ђорђевић дужан велике своте новца, он се у Лесковцу појавио почетком прошле деценије и започео сопствени бизнис.

„Негде, 2003. и 2004. године са својим братом је у објекту преко пута тадашње Кинеске пијаце држао брзу храну и месару под називом ’Лабургер’, а на спрату ресторан. Ја сам због природе свог посла свакодневно био у контакту с њим. Моје услуге биле су јефтине, 100, 200 динара, па мени није остао дужан, а и да је покушао не би могао због приче које су га пратиле тада. Наиме, многи сељаци из околних села су ми се жалили да им није платио стоку коју је куповао за потребе своје месаре“, прича наш саговорник.

Ђорђевић је у то време у Лесковцу имао и фирму за прераду меса и месних прерађевина под именом „Велт-кет“, у објекту који је узео у закуп у близини Царинарнице на периферији Лесковца, а држао је и ресторан „Кастело“. Из тог периода остао је једном Лесковчанину дужан, по неколико основа и са каматом, око 19.000 евра, на колико гласи извршна пресуда Основног суда у Лесковцу од 13. марта 2008. године, у коју је Југмедиа имала увид.

Дејан Ђорђевић
Пресуда / Фото: Југмедиа

„До данашњег дана нисам успео да наплатим своја потраживања иако сам користио све законске могућности. Није платио закуп, струју, ништа, ама баш ништа. А када је пресуда била извршна он се поново изгубио из Србије“, прича наш саговорник.

Човек који каже да је Ђорђевић, наводно, ојадио и Лесковчанина који живи у иностранству за „огромну суму новца“, каже да се ради о „великом махеру“.

„То је чудо од човека. Из авиона да га бациш дочекаће се на ноге“, коментарише такође Лесковчанин бизнисмен, који је, вели, одлично познавао сада већ славног земљака и додаје да га у први мах није препознао када се појавио на телевизијама заједно са Мићом Јовановићем, бившим власником „Мегатренда“.

„У међувремену је пустио браду. Када сам мало боље загледао схватио сам да је он и хтео да се онесвестим“, прича.

Југмедиа је два дана узалудно покушавала да дође до броја телефона Дејана Ђорђевића, како би се поводом изјаве Лесковчана које наводимо, чула и друга страна. Данас смо на његовом Твитер налогу, додуше мало активном, оставили поруку са низом питања. Уколико добијемо одговоре биће објављени и у овом и у посебном тексту.

Иначе, по истраживањима Н1 испада да је Дејан Ђорђевић, заправо, лажни власник „Мегатренда“.

У наставку преносимо цео текст ове медијске куће.

Наводни купци Мегатренда – не постоје, реч је о моделима са интернета

Фото: N1 Printscreen

Продаја Универзитета Мегатренд, буквално преко ноћи, само дан након емитовања документарног филма на Н1 о факултетској дипломи коју је тамо стекао министар полиције, из дана у дан делује све бизарније. Како је показало истраживање Н1, руководство компаније која је наводно преузела Мегатренд тешко да је могло да исплати новац за куповину, из простог разлога јер ти људи – не постоје.

Ко стоји иза конзорцијума који је, по тврдњама бившег власника Миће Јовановића, купио Универзитет Мегатренд? Руководство инвестиционог фонда ЕФАС, по свему судећи, прилично је свестрано. Потпредседник ове светске компаније Николас Бахмир, поред бизниса бави се и образовањем, односно предаје на једном америчком универзитету, једино што се тамо зове Бернард Флоривал Мартинс, а у слободно време је и агент за некретнине са личном картом на име Питера Рука.

Млада нада компаније која је купила Мегатренд и њен главни оперативац Маркус Јоханесберг, такође је и географ, једино што се на том послу одазива на име Купер Рес, док Ким Стерн, још један од руководилаца Мегатренда, рекламира једну зубарску организацију.

Иако је јасно да су у питању фотографије које свако може да купи на интернету, односно да људи под наведеним именима не постоје, бивши ректор Мегатренда мисли да се са једним од њих чуо телефоном.

Н1: Ко је Николас Бахмир, који је потпредседник ЕФАС Ворлд?

„Не знам ко је. Ја сам у целој овој причи једном с њим разговарао. Отприлике деветнаест месеци колико трају преговори, све то време је долазио само Дејан Ђорђевић“, казао је Мића Јовановић.

Н1: А разговарали сте са Николасом Бахмиром?

„Мислим да је он био с неким ко је био из тог конзорцијума“.

Н1: Је л’ био тамо Маркус Јоханесберг или Ким Стерн?

„Не знам то да вам кажем“.

Н1: Господине Јовановићу, у питању су измишљене личности, зар не?

„Па…нисам сигуран. Не бих могао то да тврдим“, рекао је Јовановић.

Осим лажног руководства, испоставило се да ни конзорцијум инвестиционих фондова који је купио Мегатренд, нити је конзорцијум, нити је инвестициони, нити је фонд. Нови в.д. ректор Мегатренда Дејан Ђорђевић, наиме, регистровао га је као обичну фирму, са минималним оснивачким капиталом.

„Друштво са ограниченом одговорношћу на чијем челу се налази господин Ђорђевић регистровано је за канцеларијске услуге, трговину, за увоз и извоз машина за копирање и тонера, као и за трговину аутомобилима“, наводи новинарка Наталија Милетић.

Ђорђевић је одбио да говори за Н1, рекавши да још увек нема одобрење немачких колега да излази у јавност.

Дејан Ђорђевић
Фото: N1 Printscreen

Човек од кога је купио Универзитет за 56 милиона евра, са обавезом да уложи још 150 милиона, каже да је имао дилеме у вези са Ђорђевићевом улогом у послу, али га није занимало да провери да ли је купац заиста инвестициони фонд.

„Ја то нисам проверавао, јер ме није занимало. Ми смо имали чврст договор, направили смо озбиљан уговор који је оверен код нотара, са свим гаранцијама“, каже Мића Јовановић.

Н1: Како мислите да га продате за 56 милиона евра када нисте проверавали коме га продајете?

„Ја бих вама продао кад бисте ми дали толике паре. Уопште ме не занима ко купује. Депоновано је око тридесетак милиона евра на ескроу рачун као гаранција да ће посао да се заврши“, наводи бивши власник Мегатренда.

Н1: Господине Јовановићу, да ли је ово фантомска продаја фирме?

„Не, дефинитивно није фантомска продаја, фирма се стварно продаје“, уверавао је Јовановић.

Новинарка која годинама истражује пословање Мегатренда није уверена у Јовановићеву верзију приче. Ипак, сматра да од сумњи у фантомску продају постоји много значајнија тема.

„Уместо да се сада бавимо овом вероватно лажном продајом и лажним немачким инвестицијама, мислим да је време да се Тужилаштво позабави Мегатрендом. Не само Мегатрендом, но и Националним саветом за високо образовање, Националним телом за акредитацију, који су директно или индиректно одговорни за то што Мегатренду још увек није одузета акредитација“, изјавила је Наталија Милетић.

Мића Јовановић најавио је да Србију напушта наредног четвртка – сели се у своју кућу на Азурној обали а на Мегатренду, каже, остаје као специјални саветник новог ректора.

Милица Ивановић, Југмедиа

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.