ЛАЖУ НАС И ЗАРАЂУЈУ НА НАМА! Желите да смршате, да се храните здраво – Пазите да вас не преваре

Шта стварно значи када крче црева, када се пије вода и које су све преваре којима се служи индустрија производа за мршављење, открива нутрициониста.

нутрициониста
Фото: Илустрација

Мршављење је увек актуелна тема, нарочито када се спремамо за летовање. Важно је одржавати здраву телесну масу не само због изгледа, но и због стања организма, али на путу ка идеалној линији обично се испрече опасне заблуде.

Нутрициониста Бранка Мирковић причала је на К1 о режимима исхране као што је аутофагија, правилној употреби млечних производа као што су јогурт и сир, али и заблудама у вези с водом, цревима и оброцима.

„Када црева крче, ми нисмо гладни, а у то сви верују. Црева имају нормалну и здраву функцију испирања и то је то што чујете, а не знак глади“, објаснила је она.

Многи се питају када најкасније јести, а Бранка наводи да је четири сата пре спавања идеално.

„Једите четири сата пре спавања, не ваља јести и одмах лећи. Желудац храну шаље у црева, и тек када храна прође тамо желудац може да се одмори, иначе ће радити све време без предаха“, рекла је она.

Да ли је потребно пити воду пре оброка, за време, после, постоји ли ту „погрешан“ тренутак за унос воде?

„Можете пре оброка, попијте, па мало сачекајте. Заблуда је да се не пије вода пре јела, па једе се ваљда супа пре ручка. Пијте воду слободно када сте жедни. Ујутру попијте пола литра, нека не буде баш из фрижидера већ собне температуре“, рекла је она.

Суплементи су такође нешто о чему слушамо скоро свакодневно, али Мирковићева је по том питању изричита – „суплемент не може никада да замени храну и оно што из ње добијамо“.

Она је описала колико зарађује индустрија мршављења, и подаци су узнемирујући, нарочито за Америку.

„Озбиљан је то бизнис, то је читава грана тржишта, у Америци и Европи, па и код нас. Медицинских дијета има најмање, питање је ко је озбиљан а ко није, све више имамо и оних који ће вам брзо скинути килограме, који се врате одмах и то није здраво“, рекла је она.

Фото: Илустрација

„То је разрађена шема, њихова нација се разболева, једе се брза храна испред ТВ-а, па кад постану гојазни, дај новац да смршаш. Код њих је епидемија гојазности, што даље отвара питање да ли ћете бити запослени и успешни. У Европи неће да запосле гојазног, кажу ако не брине о себи, неће бринути ни о мом бизнису, а оптеретиће ми осигурање. Гојазна особа не треба да буде стигматизована, не морамо сви бити савршени, то су све екстреми. Или јако гојазни, или премршави, као манекенке, то су стандарди који нам се пласирају. То су болесни стандарди који се пласирају. И неко ко не уме да се снађе у томе и много ради, лута у томе, не зна шта треба да једе и колико би требало да има килограма. А сви би волели брзе резултате“, рекла је она.

Једна од заблуда је она о најважнијем оброку дана, доручку.

„Америчка превара је да нам не треба доручак, да једете на три сата понешто. Треба јести када осетите глад, треба попити ујутру воду или кафу, па једите кад сте гладни. Важно је да осетите да ли сте гладни или нисте, глад је непријатност, онда се осећамо као да нам пада шећер“, рекла је она.

ТВ К1 / Мондо / Хронограф