Уживо: Почео УПАД украјинске полиције у КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКУ ЛАВРУ (ФОТО) (ВИДЕО)

Припадници украјинске полиције блокирали су три зграде Кијевско-печерске лавре где живи део монаха и ходочасници и почели упад у просторије, саопштила је канонска Украјинска православна црква (УПЦ).

кијево-печерска лавра
Фото: Спутњик / Стрингер

„Управо је у току упад у зграде бр. 54, 57 и 58 лавре. Како је саопштено из Кијевско-печерске лавре, полиција је блокирала наведене зграде. Већ су поломили браве и упали у зграду бр. 57. У овим зградама живе не само ходочасници, но и део братства Кијевско-печерске лавре“, наводи се у саопштењу УПЦ на Телеграм каналу.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ПРАМІХА (@pramykha)

Раније је Савез православних новинара објавио да су на згради где се налазе конаци Кијевско-печерске лавре исечене браве, а полиција је упала унутра са аутоматима.

Претходно су извори упознати са ситуацијом изјавили за Спутњик да је суд у Кијеву прихватио тужбени захтев државног комплекса против Кијевско-печерске лавре да отклони препреке за коришћење имовине Кијевско-печерске лавре, а да се монаси УПЦ после тога могу иселити.

Правни заступници комплекса изјавили су на суду да монаси немају основа да бораве и живе у манастирским просторијама.

кијево-печерска лавра
Успенски сабор Кијево-печерске лавре / Фото: Sputnik / Стрингер

Истовремено, адвокат УПЦ, протојереј Никита Чекман рекао је да је за многе монахе манастир једино и стално место живљења.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ПРАМІХА (@pramykha)

Адвокат је данашњу судску одлуку назвао једном од најсрамотнијих у историји Украјине.

Раније је Привредни суд у Кијеву такође одбацио захтев манастира УПЦ да се поништи раскид уговора о закупу просторија.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ПРАМІХА (@pramykha)

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.

Спутњик