6 незаборавних улога Неде Арнерић, којима је освојила Југославију: Ове реплике смо понављали

0

Неда је имала велику каријеру и играла је у 118 наслова

Неда Арнерић
Прву улогу добила је већ са 13 година / Фото: Getty Images

Глумица Неда Арнерић преминула је у 67. години живота. Имала је глумачку каријеру за пожелети, која је трајала више од пола века. Неда је према подацима специјализованог филмског сајта ИМДБ глумила у укупно 118 наслова.

Поводом Недине велике каријере, присетићемо се неких њених незаборавних улога.

Оља Мирановски – „Варљиво лето ’68“ (1984.)

Иако је у легендарном остварењу редитеља Горана Паскаљевића играла епизодну улогу, Неда је и те како привукла пажњу тумачећи лик лепе Оље Мирановски. Подсетимо, Петар (Славко Штимац) се заљубљује у ову лепотицу и просто се не одваја од ње. Нажалост по Петра, Оља није била заинтересована за њега.

Вишња – „Вишња на Ташмајдану“ (1968.)

Филм који је дефинитивно „лансирао“ Неду Арнерић у филмске звезде некадашње Југославије. Иако је била још тинејџерка, сјајна глумица се одлично снашла у улози Вишње. Овај филм говори о рађању љубави двоје младих током средњошколских дана у Београду.

Подсетимо се и трејлера за то чувено остварење:

Јелена – „Ужичка Република“ (1974.), Неда – „Валтер брани Сарајево“ (1974.)

Неда Арнерић, као и многи југословенски глумци, играла је у партизанским остварењима. Тако је у „Ужичкој Републици“ глумила лик Јелене, док је у серији „Валтер брани Сарајево“ тумачила лик Неде. Једну од чувених сцена је она са Фаруком Беголијом када осматрају Сарајево и разговарају.

Делфина Чакар – „Исправи се, Делфина“ (1977.)

Неда је у остварењу редитеља Александра Ђурчинова играла лик Делфине, девојке из Македоније која покушава да преплива Ламанш. За ову улогу Арнерићева је награђена „Сребрном Ареном“ на Филмском фестивалу у Пули.

Наталија – „Полицајац са Петловог брда (1993/1994/1995.)

Једна од серија која је обележила деведесете године у Србији била је и „Полицајац са Петловог брда“. Неда Арнерић је играла у овом остварењу, и то Наталију, једну од бивших жена инспектора Бошка Симића, којег је глумио Љубиша Самарџић.

Љубиша Самарџић и Неда Арнерић у серији „Полицајац са Петровог брда“ / Фото: Printscreen Youtube

Млада – „Ко то тамо пева“ (1980.)

Плејаду славних југословенских глумаца гледали смо у чувеном филму Слободана Шијана. Своју улогу у остварењу „Ко то тамо пева“ имала је и Неда Арнерић, која је играла младу, која се удала за тек пунолетног младића. Током вожње аутобусом упознаје певача, којег је играо Драган Николић.

Маира – „Халоа, празник курви“ (1988.)

Неда је главну улогу играла у овом чувеном филму Лордана Зафрановића. Арнерићева је играла Маиру, жену средовечног Немца Манфреда.

Јазар – „Shaft In Africa“ (1973.)

Неда је глумила и у страним филмова, а један од њих звао се „Shaft In Africa“. Тамо је привукла пажњу играјући лик жене под именом Јазар.

Илустрација: Никола Јовановић / Фото: ATA Images – Youtube

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.