„То је чин без преседана“: Како су Ђуро и Илинка, обични бака и дека, оставили милион евра за српску децу

Било је то не толико давне 2016. године, било – па се заборавило. У чину без преседана Институту за мајку и дете је јављено да им стиже донација од преко 700.000 евра.

ђуро и илинка трифуновић
Ђуро и Илинка Трифуновић / Фото: Приватна архива

Донатор није био неки познати глумац или спортиста, донатори су били бака и дека Ђуро и Илинка Трифуновић, људи који не само да нису живели у Србији, него су у вихору балканских превирања отишли далеко од ње.

„Институт за мајку и дете у Београду добио је донацију вредну 750.000 евра, коју је тестаментом завештао брачни пар српског порекла из Канаде Ђуро и Илинка Трифуновић, а та средства су уложена у уређење више одељења ове здравствене установе, као и за набавку медицинске опреме“, гласила је вест.

Трифуновићеви су пореклом са Косова, одакле су у Канаду отишли после Другог светског рата.

– То је чин без преседана. Тако нешто се није догодило, бар у последњих 30 година колико сам ја у здравству – рекао је тада др Радоје Симић.

Тестаментом су своју животну уштеђевину завештали болесној деци, што је тада била највећа појединачна донација некој здравственој установи у Србији за последњих 30 година, а овом Институту од када постоји.

ђуро и илинка трифуновић
Инстутут за мајку и дете на Новом Београду

Невероватна љубав

Трифуновићи нису били тек неки пар. Судећи по читуљи која је објављена на канадском сајту за постхумна опраштања Илинка и Ђуро су били у складном браку преко 55 година а обоје су били активни чланови српске заједнице у дијаспори и помагали свом народу и за живота. Илинка је имала две сестре које су тада живеле у Енглеској, а она и Ђура имали су децу, унучиће и праунучуће, али су одлучили да после своје смрти новац не оставе члановима породице него српској деци.

Захваљујући њима Институт за мајку и дете потпуно је обновио одељење дечје патологије, једино одељење дечје патологије на Балкану.

Н.Г, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.