„То је чин без преседана“: Како су Ђуро и Илинка, обични бака и дека, оставили милион евра за српску децу

Било је то не толико давне 2016. године, било – па се заборавило. У чину без преседана Институту за мајку и дете је јављено да им стиже донација од преко 700.000 евра.

ђуро и илинка трифуновић
Ђуро и Илинка Трифуновић / Фото: Приватна архива

Донатор није био неки познати глумац или спортиста, донатори су били бака и дека Ђуро и Илинка Трифуновић, људи који не само да нису живели у Србији, него су у вихору балканских превирања отишли далеко од ње.

„Институт за мајку и дете у Београду добио је донацију вредну 750.000 евра, коју је тестаментом завештао брачни пар српског порекла из Канаде Ђуро и Илинка Трифуновић, а та средства су уложена у уређење више одељења ове здравствене установе, као и за набавку медицинске опреме“, гласила је вест.

Трифуновићеви су пореклом са Косова, одакле су у Канаду отишли после Другог светског рата.

– То је чин без преседана. Тако нешто се није догодило, бар у последњих 30 година колико сам ја у здравству – рекао је тада др Радоје Симић.

Тестаментом су своју животну уштеђевину завештали болесној деци, што је тада била највећа појединачна донација некој здравственој установи у Србији за последњих 30 година, а овом Институту од када постоји.

ђуро и илинка трифуновић
Инстутут за мајку и дете на Новом Београду

Невероватна љубав

Трифуновићи нису били тек неки пар. Судећи по читуљи која је објављена на канадском сајту за постхумна опраштања Илинка и Ђуро су били у складном браку преко 55 година а обоје су били активни чланови српске заједнице у дијаспори и помагали свом народу и за живота. Илинка је имала две сестре које су тада живеле у Енглеској, а она и Ђура имали су децу, унучиће и праунучуће, али су одлучили да после своје смрти новац не оставе члановима породице него српској деци.

Захваљујући њима Институт за мајку и дете потпуно је обновио одељење дечје патологије, једино одељење дечје патологије на Балкану.

Н.Г, Блиц