Закон одрешио руке комуналној милицији

Према новом пропису, сви прекршиоци морају да поступе по налогу, а средства принуде могу се применити у случају покушаја бекства.

комунална милиција
Фото: З. Анастасијевић, Политика

Припадница комуналне милиције А. М, коју је у недељу на Видиковачкој пијаци нокаутирала улична продавачица С. Д, после завршене дијагностике пуштена је из Ургентног центра на кућно лечење. С. Д. је у недељу одмах после напада приведена у Полицијску станицу у Раковици, саслушана је и следи судски епилог. Против ње је поднета кривична пријава за напад на службено лице.

Како незванично сазнајемо, нападу на службеницу комуналне полиције претходила је свађа две продавачице, када је једна од њих позвала комуналну милицију. Инцидент се догодио када је милиционерка покушала да продавачици одузме шверцовану робу и да је задржи да не побегне док не дође комунална инспекција.

Ово сцену, као и тренутак када продавачица песницом удара у главу А. М, која пада на бетон, снимио је телефоном један од пролазника. Снимак је убрзо објављен на друштвеним мрежама, а касније су га пренели сви медији у Србији.

„Било је само питање времена!”, овим речима прокоментарисао је један читалац текст под насловом „Улична продавачица нокаутирала комуналну милиционерку”. Јавност је о случају имала подељено мишљење. Много је оних који су осудили напад али забрињава то што су неки дали подршку нападачици. Тај став су образложили тиме да је „фитиљ догорео” и да је ово „једини начин обичног малог човека да се супротстави накарадном систему и закону”.

Није спорно да је С. Д. учинила кривично дело тиме што је ударила милиционерку. Ипак, да ли су у праву они који оспоравају овлашћења припаднице комуналне милиције да продавачицу држи и вуче за руку?

Средства принуде милиционер може да употреби само ако у обављању послова на други начин од себе или другог не може да одбије истовремени противправни напад, ради савладавања отпора, односно спречавања покушаја бекства, наводи се у Закону о комуналној милицији. Ово значи да је милиционерка по новом закону имала право да задржи продавачицу која је покушала да побегне и однесе робу. Међутим, да ли је употребила средства принуде на прави начин, утврдиће суд.

Средства принуде, како прецизира закон, су: физичка снага, средства за везивање, распршивач са надражујућим дејством, палица.

Фото: Д. Јевремовић

Скупштина Србије усвојила је у јулу прошле године Закон о комуналној милицији који је омогућио да и општине, а не само градови, могу да планирају њено формирање. У вези са успостављањем комуналне милиције многи су били скептични и упозоравали су да то није добро решење, нарочито када је реч о овлашћењима.

Важна измена закона је то да сви прекршиоци морају да поступе по налогу комуналног милиционера, што није био случај код комуналне полиције. Припадници комуналне милиције не носе ватрено оружје, а закон им је дао следећа овлашћења: упозорење, усмено наређење, проверу идентитета, довођење, заустављање (преглед лица, предмета и возила), привремено одузимање предмета, аудио и видео снимање, употребу средстава принуде, прикупљање обавештења.

Комунални милиционари могу да сниме доказе о прекршају и тако докажу било какво ремећење реда, попут паркирања на пешачким прелазима, трамвајским шинама или у жутој траци, бацања смећа, пуштање гласне музике…

Припадницима комуналне милиције чак је омогућен и рад у цивилу. На тај начин је планирано да се успостави комунални ред посебно у областима бесправног заузећа јавне површине, нелегалне продаје, нелегалног такси превоза, као и буке у угоститељским објектима.

Вршилац дужности Секретара за послове комуналне милиције Иван Дивац осудио је напад и захвалио колегама које су брзо интервенисале. Такође, он је тражио најстрожу казну за нападачицу у складу са законом. Дивац се нада да је ово изолован инцидент и да се неће дешавати нови слични напади.

Александар Бојовић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.