Свети Серафим Саровски

Преподобни Серафим, старац Саровски, родио се у граду Курску, у Русији, од благочестивих и имућних родитеља, Исидора и Агатије. Отац му је био трговац. Родио се 19. јула 1759. године, и на светом крштењу добио име Прохор.

свети серафим саровски

Његов отац имао је велико усрђе према храмовима Божјим, а мати његова била је, више него њен муж, поштована због своје побожности и добротворства. У трећој години својој Прохор изгуби оца, те му као једина васпитачица остаде његова побожна мати Агатија. Под њеним руководством он одрасте у хришћанској побожности и у љубави према молитви у храму Божјем.

За време игумана Пахомија, уочи празника Ваведења у храм Пресвете Богородице Прохор је ушао у Саровску пустињу. Стојећи на свеноћном бденију и гледајући побожно богослужење, слушајући благообразно појање и примајући усрђе свих монаха ка молитви, он се уздизао духом и радовао што му је Господ указао на такво место за подвиг.

После осам година искушеништва, 13. августа 1786, Прохор је био пострижен у монаштво. Новом иноку је, без његовог избора, било дано име Серафим, што значи пламени.

свети серафим саровски

Свети Серафим упокојио се 2. јануара 1833. године. Откриће моштију преподобног оца Серафима обављено  је по посебном, баш за тај случај припремљеном церемонијалу и одликовало се изузетном свечаношћу. 19. јули 1903. године одређен је за тај увек спомињани догађај. Том догађају значајном за читаву Русију присуствовао је и Свети цар Николај са породицом.

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.