Највеће легло бактерија: Овакво пиће никада не наручујте у кафићу током лета

Лед у кафићима и ресторанима брзе хране је највеће легло бактерија и у просеку их има више него у WC шољи, што је последица ретког чишћења ледомата.

лед
Фото: Pixabay

Спроведена истраживања о квалитету леда показала су да је чак 77,2 одсто узорака било позитивно на присуство колиформних бактерија, чије је порекло фекално.

Реч је о микроскопски ситним честицама, које су у лед доспеле због прљавих руку. Самим тим, највећа заблуда која влада код људи јесте та да на леду не могу да се задрже бактерије.

Лед у кафићима и ресторанима брзе хране је највеће легло бактерија и у просеку их има више него у WC шољи, што је последица ретког чишћења ледомата. Свакако, ниједан од узорака не представља претњу за здравље.

Још једно истраживање је показало да се највише бактерија крије у чаши воде или газираном соку са кришком лимуна. Истраживачи су тестирали 76 кришки лимуна из 21 ресторана и открили су да је 70 одсто, односно 53 кришки заражено бактеријама, преноси Крстарица.

Иако ово није најобухватније истраживање на ову тему и сами можете да приметите да је кришка лимуна коју добијате у чаши већ унапред исечена, а да се те кришке држе у пластичним посудама на собној температури, што је уједно и идеално окружење за бактерије. Истраживање није јасно открило извор ових бактерија, али је открило да ове бактерије не могу да преживе и размножавају се у алкохолним пићима.

Крстарица