Невероватно откриће! Египатски папирус открио тајне о детињству Исуса Христа

Постоји врло мало података о детињству Исуса Христа, али новооткривени документ говори о најранијој причи из његовог живота. Фрагмент папируса је садржао је укупно 13 редова популарне верске приче.

о детињству исуса христа

Необичан сплет околности довео је до тога да један папирус најпре буде пописан, а затим и анализиран и да данас постане један од важнијих докумената који сведоче о раном детињству Исуса Христа.

Наиме, папирус стар 2.000 година, који је неколико деценија у Немачкој, прича мање познату причу о оживљавању врабаца, петогодишњем Месији и његовом оцу.

Неспретност рукописа навела је истраживаче да верују да је вероватно папирус написан као део вежбе у школи или верској заједници у Египту у 4. или 5. веку, који је у то време био хришћанско друштво. Иако се до сада веровало да је оригинална прича о Исусовом чуду написана око 2. века, као део Томиног Еванђеља, књиге која детаљно описује Исуса из назаретске младости и која је на крају искључена из канона Библије.

До сада је папирус лежао непримећен у Државној и универзитетској библиотеци у Хамбургу, а пописан је и уврштен у разматрање, навероватније, тек после 2001. године. Заправо, стручњаци су наишли на папирусе док су анализирали рукописе и приметили Исусово име у тексту.

„Мислило се да је то део свакодневног документа, као што је приватно писмо или листа за куповину, јер рукопис делује тако неспретно”, рекао је др Лајош Беркес, коистраживач и предавач на Теолошком факултету Хумболт Универзитета.

Он је навео да су истраживачи прво приметили реч „Исус” у тексту. Затим, упоређујући га са многим другим дигитализованим папирусима, дешифровали су слово по слово и брзо схватили да то не може бити свакодневни документ, а да је ово Еванђеље изостављено из Библије јер се сматрало да је неаутентично.

У овој причи Исус има само пет година и игра се у потоку док у муљу корита реке обликује 12 врабаца од меке глине. Када његов отац, Јосиф, примети шта он ради, изгрди Исуса и пита га зашто би ковао глину на Шабат – Свети дан одмора и богослужења. Као одговор, „Исус наређује глиненим фигурама да „полете као живе птице, што и чине”, објаснио је професор др Габриел Ноки Македо са Универзитета у Лијежу.

„Осим онога што се може закључити из опште историје збирке, нема доказа о томе како је и када је папирус откривен”, написали су истраживачи, преноси Daily Mail наводећи и да се до сада сматрало да је Еванђеље по Томи апокрифно Еванђеље ​​из Исусовог детињства. Истиче се и да су извештаји, приче и записи о Исусовом детињству ограничени на причу о његовом рођењу, бекству породице у Египат, њиховом повратку у Назарет и посети Јерусалимском храму.

Даље информације о његовој младости налазе се у апокрифним Еванђељима, написаним после његове смрти. Није познато зашто су Исусове ране године биле искључене из Библије, али професор Чарлс Дајер наводи да је вероватно зато што је желео да се фокусира на то зашто је дошао на Земљу, Његову службу и оно што је довело до Његовог страдања на крсту.

„У ствари, чак и у његовом одраслом добу, имамо врло мало од Исусовог живота, али део који имамо је оно што је Бог мислио да је довољно да заиста разумемо ко је он и зашто је дошао на земљу“, додао је професор Дајер.

Мариота Влаисављевић, Политика Магазин