Додатне мере: Пензионери непослушни, казне од 150.000 динара за оне који излазе (ВИДЕО)

Премијер Србије Ана Брнабић најавила је усвајање додатних мера због грађанске непослушности у вези са непоштовањем мера прописаних увођењем ванредног стања.

додатне мере
Фото: Илустрација

Премијер Србије Ана Брнабић најавила је да ће сви који прекрше самоизолацију бити новчано кажњени у износу од 150.000 динара.

„Пензионери нису послушали наш апел и све у свему смо на састанку кризног штаба сви се сложили да је ситуација у вези са грађанском дисциплином забрињавајућа“, рекла је премијерка и најавила седницу Владе на којој ће се усвојити додатне мере.

„Додатно ћемо пооштрити мере за рад ресторана и кафића, односно број људи који могу да буду у кафићима. Нећемо ограничавати број људи, него мере по квадратном метру“, каже.

Разлог за нове мере је то што је, како је рекла, ситуација у вези са грађанском дисциплином забрињавајућа.

„Ово што данас видимо на улицама Београда, а слично је и у другим, да је гужва већа него уобичајних, радних, нормалних дана… Пензионери нису послушали наше апеле, преклињање да буду у кућама и велики број их је на улицама, у банкама, на шалтерима јавних служби“, рекла је Брнабић на прес конференцији у влади после састанка „здравственог“ кризног штаба.

Зато ће влада на седници усвојити додатне мере, услед такве ситуације.

„Пре свега, додатно ћемо пооштрити мере за рад кафића и ресторана, односно број особа које могу да буду у кафићима и ресторанима, али није намера да органичимо по броју људи, јер може се имати мали кафић, па је гужва и са мање од 50 људи. Усвојићемо мере о квадратном метру по особи“, рекла је Брнабић.

Затварају се шалтери јавних служби, лекови на листи забране извоза

„Затворићемо све шалтере јавних служби, и на републичком и на локалном нивоу“, каже премијерка, а као разлог наводи велике гужве.

„Додаћемо и лекове на листу забране извоза у наредних 30, морамо прво да видимо шта је потребно нама. Имамо свега довољно, али за сваки случај“.

Ограничава се куповина маски, заштитних рукавица и средства за дезинфекцију.
„Највише 10 маски, 10 пари рукавица, 2 паковања већег и 5 паковања мањих средстава за дезинфекцију“, објашњава премијерка.

Стигла прва помоћ Кине- тестови за корона вирус

У Србију је стигла прва помоћ из Кине – тестови за детекцију вируса корона, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је изразила велику захвалност пријатељима из Кине, додајући да је реч о једној кинеској хуманитарној организацији са центром у кинеском Шенжену.

„То је урађено у координацији Амбасаде Кине у Београду и Владе Србије, уз огромну помоћ председника Вучића. Велика захвалност на помоћи у име свих грађана“, рекла је Брнабић и додала да се могу очекивати и нове донације.

Премијер је најавила да ће данас обићи Инфективну клинику КЦС да би видела како раде, да подржи лекаре и медицинске сестре, а наредних дана и друге установе у другим градовима.

Брнабић је рекла да су припадници Војске Србије већ испред појединих институција, како би из заштитили и показали да је држава ту и да ће их чувати на сваки начин.

Танјуг