СПЦ дала аутокефалност непокајаним македонским расколницима, на захтев Вашингтона и Фанара, с благословом Москве

Патријарх Српске православне цркве Порфирије поручио је данас у храму Светог Климента Охридског у Скопљу да Сабор СПЦ прихвата и благосиља аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) и да сада следи разрада свих техничко-организационих детаља за свечано проглашење званичног акта аутокефалности.

аутокефалност
Фото: СПЦ

О томе ће, казао је, потом бити обавештене и све помесне православне цркве.

„Сада, браћо и сестре, када дођемо овде, доносимо вам још једну радост. Свети архијерејски Синод СПЦ једногласно је одговорио на захтев МПЦ-ОА и Сабор наше цркве је благословио, одборио, прихватио и признао њену аутокефалност. Уједно, браћо и сестре, дужност Синода је да заједно са архиепископом Стефаном и његовим Синодом разради све техничко-организационе детаље, после чега ће уследити свечано проглашење званичног акта, а затим ће све помесне православне цркве бити обавештене и позване да прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА“, рекао је патријарх српски, пренели су македонски медији.

Он је изразио уверење да ће све православне цркве ову вест примити са радошћу.

Патријарх Порфирије је ово рекао после заједничког служења литургије у храму Светог Климента Охридског са архиепископом Стефаном, што је пропраћено дугим и громогласним аплаузом многобројних верника.

Претходно Порфирије је рекао да је Македонија окићена највишим православним благодатима, место где су се вековима молиле сузе за спас људског рода.

„Радујмо се данас јер се цела Црква радује са нама. радују се небо и земља. Када се браћа воле, када славе име Божје, радујмо се што је после 55 година служена света литургија прво у Београду, а сада у Скопљу, за само неколико дана“, рекао је Порфирије.

Архиепископ Стефан је упутио захвалност члановима Светог архијерејског Сабора СПЦ у име верног македонсог народа и МПЦ-ОА.

Он је поручио да је сврха цркве да уједини човека у себи.

„Наша 80-годишња посвећеност независној цркви никада није имала за циљ да нас одвоји од тела Христовог, него да нам омогући, као и увек, као и други православни народи, да слободно вршимо своју мисију“, навео је и истакао да је овај историјски тренутак испуњење сна многих генерација.

„У Београду у цркви Светог Саве, а сада и у Скопљу, као да се громко зачуо уздах олакшања и нашим прецима и нама. И та радост олакшања потекла је од мајке цркве, Васељенске патријаршије и од сестринске српске цркве, Пећке патријаршије…“, рекао је.