Полиција упала у манастир у Барајеву – Верницима прети одвођење у изолацију

1

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије јутрос су извршили упад у порту манастира Светог Јустина Ћелијског у Барајеву, надомак Београда.

упад у порту

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије јутрос су извршили упад у порту манастира Светог Јустина Ћелијског у Барајеву, тзв. Епархије рашко-призренске у егзилу, надомак Београда.

Више извора портала Српско уједињење рекло је да је верницима Епархије рашко–призренске у егзилу саопштено, од стране надлежних лица из полиције, да су прекршили забрану окупљања у време ванредног стања, уведеног због епидемије коронавируса.

упад у порту
Док траје богослужење у цркви, у порти чека полиција

Затим је полицијска екипа почела да фотографише аутомобиле, регистарске таблице, а на крају и лица верника који су дошли на службу у храм Божји.

Владика Наум, хорепископ хвостански и барајевски ове епархије, на чијем је челу бивши Епископ рашко-призренски Артемије, после литургије је обавио разговор са припадницима МУП–а, интересујући се за разлоге њихових поступака.

упад у порту
Полиција у порти манастира „Артемијеваца“

Они су му саопштили да ће верницима бити омогућено да се удаље из манастира. Ипак, како сазнаје портал Српско уједињење, припадници МУП–а су казали и да ће полиција, накнадно, вероватно посећивати њихове домове и одводити их у изолацију.

Ухапшен владика Наум

Портал Србин инфо јавља да је од верника Епархије рашко-призренске у егзилу Мирослава Тодоровића дошао до сазнања да је полиција ухапсила хорепископа хвостанског и барајевског ЕРП у егзилу Наума!

– Сачекали су да се народ разиђе, а испред манастира је остало око 15 припадника полиције. Затим су ушли полицајци у цивилу и ухапсили владику Наума – каже Тодоровић.

Хорепископ Наум испред манастира у Барајеву / Фото: Србин.инфо

 

1 коментар

  1. Ово сам од пријатеља добила преко месинџера: УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ‼️
    Cлобода вероисповести, као индивидуално право појединца и као колективно право верске заједнице, према чл. 202. Уставу Србије спада у мали број таксативно наведених људских права која се не могу ограничити ни у условима ванредног стања. Према чл. 31. ст. 3. Закона о црквама и верским заједницама богослужбени простор је неповредив, јер Црква ужива аутономију (чл. 6. Закона о црквама и верским заједницама), као што је, примера ради, ужива и универзитет.
    Свештеници према чл. 8. ст. 4. Закона о црквама и верским заједницама уживају материјални имунитет, што значи да не могу да кривично или прекршајно одговарају за богослужбене радње које врше у складу са аутономним правом Цркве!

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.