СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ускоро МЕЊА ИМЕ – ПРОМЕНА УСТАВА нужна, кажу у Патријаршији

Званичан назив Српске цркве убудуће ће бити „Српска православна црква – Пећка патријаршија“, а процедура избора патријарха биће поједностављена и он ће се бирати тајним гласањем, уз обавезну двотрећинску већину владика – то су најважније новине предвиђене предлогом новог устава СПЦ, пишу „Новости“.

српска православна црква
Још увек важећи Устав Српске православне цркве

Важна новина је и то да ће се изабрани кандидат за црквеног поглавара звати архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља, наводи београдски лист, који је имао увид у уставни текст.

Према предлогу новог устава СПЦ, постојећих 13 епархија постаће митрополије, а нови устав највероватније ће бити усвојен на заседању највишег црквеног тела – Светог архијерејског сабора, средином маја.

Рад на предлогу почет је још 2012. године, формирањем комисије за ревизију постојећег устава, на чијем је челу био митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

српска православна црква
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије/Фото: вјеронаука.нет

Овако уобличен текст постаће први целовити Устав Срспке цркве још од 1931. године, напомиње београдски дневник.

Неименовани саговорник из Патријаршије за „Новости“ каже да је постојећи устав у многим својим деловима би застарео и готово неприменив, а да је последња његова већа ревизија урађена 1947.

Патријарха ће убудуће бирати две трећине владика

српска православна црква
Заседање САСабора СПЦ/Фото: спц.рс

Промене у званичном називу Српске цркве објашњавају се жељом да се ојача веза са њеним историјским средиштем у Пећкој патријаршији, али и с Косовом и Метохијом као најважнијом делом њене јурисдикције.

Најважније промене у уставном тексту тиче се процедуре избора поглавара, при чему се напушта досадашња пракса „апостолског жреба“ – насумичног избора једне од три коверте са именима кандидата.

Нацрт новог устава сугерише да се нови поглавар бира у Пећкој патријаршији, а као могућости предвиђена су црквена седишта у Београду или у Сремским Карловцима.

Нови Устав СПЦ, према његовој радној верзији, спроводи у дело и стару идеју поделе Архиепископије београдско-карловачке, па ће у престоници тако бити основане две нове епархије: Вождовачко-винчанска, са седиштем на Вождовцу, и Земунско-новобеоградска, чији ће владика седети на Новом Београду, наводе „Новости“.

1 коментар

  1. СЛАВА БОГУ! Јер, Православље није само вероисповест већ начин живота и једини исправан поглед на свет.

Comments are closed.